Trump suspèn 90 dies l'entrada d'immigrants a través de Mèxic

Trump signa l'enduriment de les condicions d'asil als Estats Units

Trump suspèn 90 dies l'entrada d'immigrants a través de Mèxic
9 de novembre de 2018 CBSNEWS

NOVA YORK, 9 Nov. (EUROPA PRESS) -

El president d'EUA, Donald Trump, ha signat aquest divendres la suspensió durant 90 dies de l'entrada d'immigrants a través de Mèxic i l'enduriment de les restriccions per a la concessió d'asil a immigrants al seu país, basades en qüestions de seguretat nacional, i que restringiran les proteccions humanitàries per als estrangers que arriben a territori nord-americà.

Aquestes noves restriccions, promulgades davant la possible arribada de centenars d'immigrants centreamericans a la frontera dels Estats Units, s'emparen en les restriccions de viatge emeses precisament per la Casa Blanca a principis del 2017 -- orientades contra països de majoria musulmana --.

"L'entrada de qualsevol estranger als Estats Units a través de la frontera internacional entre els Estats Units i Mèxic queda suspesa i limitada als 90 dies després de la data d'aquesta proclamació", segons el text oficial.

No obstant això, s'espera que aquest nou paquet de restriccions s'enfronti als mateixos obstacles legals que el seu veto migratori de l'any passat. Algunes organitzacions per la protecció dels immigrants ja han recordat que les lleis nord-americanes estenen clarament les proteccions d'asil a qualsevol persona que arribi als Estats Units i expressi la seva por a la persecució, sense importar com ingressin al país.

L'Administració, per contra, manté que l'entrada il·legal a EUA és un delicte federal, confirmat pel Tribunal Suprem, i que tenen plena potestat per retirar-los el seu dret a la protecció.

AMENAÇA CONSTANT

"La contínua i amenaçadora migració massiva d'estrangers sense motiu d'ingrés als Estats Units a través de la nostra frontera sud ha precipitat una crisi que soscava la integritat de les fronteres", segons la proclamació.

"Per tant, he de prendre mesures immediates per protegir l'interès nacional i mantenir l'eficàcia del sistema d'asil per als sol·licitants legítims que demostrin que han fugit de la persecució i garanteixen els molts beneficis especials associats amb l'asil", afegeix.

Així, "els estrangers que ingressin il·legalment als Estats Units a través de la frontera sud en contravenció d'aquesta proclamació no podran demanar asil en virtut d'aquest nou reglament que ha entrat en vigència avui", afegeix el text.

Amb tot, Trump ha demanat ajuda als Demòcrates perquè l'ajudin a promulgar noves lleis migratòries, després de perdre davant els seus rivals polítics la cambra baixa del Congrés, la Cambra de Representants, la qual cosa obstaculitzarà qualsevol legislació que tenia planejada abans dels comicis, quan el seu Partit Republicà controlava per complet el legislatiu.