26 de gener de 2019

Moren set persones i unes 150 segueixen desaparegudes després del trencament d'una presa al Brasil

Moren set persones i unes 150 segueixen desaparegudes després del trencament d'una presa al Brasil
TWITTER

MADRID, 26 Gen. (EUROPA PRESS) -

Almenys set persones han mort i unes 150 persones continuen desaparegudes a causa del trencament d'una presa propietat de l'empresa Vale al municipi de Brumadinho, a l'estat de Minas Gerais, en el sud-est del país, segons han informat les autoritats locals.

"Segons dades confirmades pel Cos de Bombers, ja s'han localitzat set cossos. Al mateix temps, s'han rescatat nou persones amb vida", ha explicat en un comunicat el Govern de Minas Gerais.

Segons dades transmeses pel representant de Vale al governador, hi havia 427 persones al lloc quan va tenir lloc el trencament, que van ser arrossegades pel llot. "Unes 279 van ser rescatades vives. Són prop de 150 persones desaparegudes, en el moment, vinculades a l'empresa", resa el text.

L'alcalde de Brumadinho, Avimar de Melo, ha confirmat el balanç en declaracions al diari local 'O Globo', després que el Cos de Bombers parlés d'almenys 200 desapareguts. A més, almenys quatre persones han estat ingressades en un hospital proper.

Defensa Civil havia assenyalat hores abans que estava treballant a la zona a la recerca de possibles víctimes i va ordenar l'evacuació dels residents de la zona.

El president executiu de la companyia Vale, Fabio Schvartsman, ha detallat que dos terços dels prop de 300 treballadors d'una mina de ferro estan desapareguts després que el torrent de llot travessés la cafeteria a l'hora de l'esmorzar.

Així, ha indicat que la presa a la mina Feijao tenia una capacitat de dos milions de metres cúbics i estava sent desmantellada, al mateix temps que ha assenyalat que és molt ràpid per determinar les causes del succés.

Vale havia anunciat hores abans l'activació d'un pla d'emergència. "La prioritat absoluta de Vale, en aquest moment, és preservar i protegir la vida dels empleats i els integrants de la comunitat", va dir.

Així mateix, el ministre de Medi ambient, Ricardo Salles, ha ordenat l'enviament d'equips d'emergència de l'Institut Brasiler del Medi ambient i dels Recursos Naturals Renovables (IBAMA).

Segons les informacions recollides pel citat diari, la presa que ha sofert el trencament era utilitzat per a la recirculació de l'aigua en una planta de contenció de residus per a successos d'emergència.

Fotografies publicades per diversos mitjans de comunicació i a les xarxes socials mostren la zona riu avall omple d'aigua i llot. Es tem que diversos habitatges hagin quedat soterrats.

El president brasiler, Jair Bolsonaro, ha dit a través de la xarxa social Twitter "lamentar" el succés i ha ressaltat que "la major preocupació en aquests moments és atendre a les eventuals víctimes d'aquesta greu pèrdua".