Publicat 16/01/2019 10:25

L'Assemblea Nacional titlla Maduro d'"usurpador" i assenyala Guaidó com el seu substitut

Nicolás Maduro.
TWITTER / PRESIDENCIALVEN - Archivo

El Parlament veneol demana a la comunitat internacional que bloquegi els diners del Govern veneol a l'estranger

MADRID, 16 gen. (EUROPA PRESS) -

L'Assemblea Nacional de Veneuela ha aprovat aquest dimarts una resolució en la qual titlla Nicolás Maduro d'"usurpador" del crrec, i assenyala com a substitut temporal el cap de la seu legislativa, Juan Guaidó, en l'últim capítol de la crisi política al país.

"S'aprova un acord histric amb el qual aquest Parlament assumeix les seves competncies en base als articles 233, 333 i 350. Que Déu beneeixi el poble de Veneuela", ha anunciat el president de l'Assemblea Nacional, Juan Guaidó, al seu compte oficial Twitter.

Segons el text, els legisladors veneolans han definit com "jurídicament inefica la situació 'de facto'" de Maduro i, en conseqüncia, han declarat "nuls tots els suposats actes emanats del Poder Executiu" des d'aquest moment.

"Per legitimitat, la Presidncia de la República li correspon a Juan Guaidó, no pot haver-hi dubtes sobre aquest assumpte (...) Juan Guaidó és el nou president", ha proclamat el diputat opositor Juan Andrés Mejía, d'acord amb el diari veneol 'El Universal'.

Guaidó ha qualificat la sessió d'"histrica per a tots els veneolans". "Assumim les competncies que ens demanda la CRBV en els articles 233, 333 i 350. A més decretem amnistia a tots els funcionaris que vulguin treballar al costat de nosaltres", ha subratllat al seu compte de Twitter.

"A tots els funcionaris de l'estat avui els oferim l'amnistia i reconciliació per amb justícia. No volem que es violin més els drets humans dels veneolans.
A tots els funcionaris que vulguin afegir-se a la nostra CRBV i reprendre l'ordre constitucional, són benvinguts", ha afegit.

A més, l'Assemblea Nacional ha manifestat la intenció d'"establir un marc legislatiu que atorgui garanties per a la reinserció democrtica, per crear incentius perqu els funcionaris civils i policials, així com els components de la Fora Armada, deixin d'obeir" Maduro.

"Cridem els soldats, on en el seu cor viu l'heroisme dels pares de la nostra nació, perqu no siguin la barrera entre un poble oprimit que desitja la llibertat i uns opressors", ha dit el també diputat opositor Jorge Millán, en apellar directament a la institució armada.

L'AN APELLA A LA DEFENSA DE LA CONSTITUCIÓ

La diputada Delsa Solórzano, que ha presentat un decret per atorgar garanties constitucionals a militars i civils per contribuir a la defensa de la Constitució, ha instat els veneolans a "ser amos del seu destí i gaudir dels drets sense ser perseguits", tal com recull un comunicat.

Solórzano ha fet allusió als casos de Juan Requesens i Fernando Albán i ha destacat que "el món est atent al que passa i de la feina que fa aquesta AN". A més, ha precisat que és important que la Fora Armada Nacional Bolivariana "spiga que la Constitució parla que els seus funcionaris han de ser subordinats", per ha rebutjat que hagin de ser subordinats d'un "usurpador, un assaltant del poder com Nicolás Maduro".

Així mateix, l'Assemblea Nacional ha aprovat un projecte de llei per amnistiar els 281 presos polítics que hi ha actualment a Veneuela, segons un recent informe de Frum Penal, una ONG local. Destaca el líder opositor Leopoldo López, que compleix una condemna de gairebé 14 anys de presó per incitar a la violncia durant les revoltes opositores del 2014.

D'altra banda, el diputat Carlos Valero ha assenyalat que estan en l'avantsala d'un gran canvi histric i que estan construint les bases d'una Veneuela democrtica, moderna, incloent, sense xantatge social i sense persecució, ni violació dels drets humans.

"Hem enfortit l'acord de governabilitat que va permetre tenir una directiva d'unitat amb Guaidó al capdavant i dirigir un moviment de transformació i lluita collectiva. El canvi polític l'estem construint amb cap fred, per també amb intelligncia i saviesa, aquest canvi polític requerir del suport de tots", ha afirmat.

De cara a l'exterior, l'Assemblea Nacional ha aprovat així mateix una resolució en la qual sollicita als governs que no reconeixen el segon mandat de Maduro que bloquegin els comptes bancaris que el Govern veneol té sota la seva jurisdicció. "Els pasos collaboraran amb el fons de repatriació veneol", ha afirmat Guaidó.

Per donar aquests passos, el Parlament ha mencionat fonamentalment l'article 233 de la Constitució, que indica com destituir un president i assenyala el cap de la seu legislativa i el vicepresident com els possibles successors, depenent del cas, si bé no és clar que l'actual situació recaigui en algun dels suposats recollits.

També s'ha basat en l'article 333, pel qual "la Constitució no perdr vigncia si deixés d'observar-se"; i en el 350, que habilita el poble veneol a desconixer qualsevol "rgim, legislació o autoritat que sigui contrria als valors, principis i garanties democrtics o menyspre els drets humans".

CRISI POLÍTICA

La crisi política a Veneuela es va aguditzar dijous passat, quan Maduro va iniciar un segon mandat de sis anys conforme a les eleccions presidencials del passat 20 de maig. Ni l'oposició ni gran part de la comunitat internacional reconeixen aquest nou mandat per considerar que es basa en un procés electoral fraudulent.

Diversos pasos de la regió, la majoria membres del Grup de Lima, així com els Estats Units i el Canad, van comunicar el mateix dia de la presa de possessió de Madur que no reconeixen el segon mandat, encara que fins ara només el Paraguai ha trencat relacions amb Veneuela.

Per als detractors de Maduro, des del 10 de gener l'única institució legítima a Veneuela és l'Assemblea Nacional, renovada en les eleccions legislatives del 2015, que van ser reconegudes com vlides pel Govern i l'oposició i que van donar la majoria parlamentria a aquesta última.

Fonts consultades per CNN han avanat que el president nord-americ, Donald Trump, s'est pensant reconixer Guaidó com l'únic president legítim de Veneuela. Aquest pas obriria la porta a una successió de declaracions internacionals en el mateix sentit que posarien molt difícil a Maduro seguir endavant amb aquest segon mandat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés