Actualitzat 14/12/2018 11:48

Els líders de la UE neguen a May reobrir l'acord i li exigeixen claredat sobre les garanties que demana


REUTERS / YVES HERMAN

Davant del risc d'un Brexit caòtic, Brussel·les publicarà la setmana vinent els plans de contingència

BRUSSEL·LES, 14 Dic. (EUROPA PRESS) -

Els líders de la Unió Europea a 27 han deixat clar aquest dijous a la primera ministra britànica, Theresa May, que rebutgen qualsevol fórmula que passi per reobrir l'acord del Brexit per guanyar suports al Parlament britànic, alhora que han retret la seva manca de claredat sobre les "garanties" que demana perquè la solució d'emergència a la frontera irlandesa no bloquegi la ratificació del pacte.

"No hi haurà més obligacions legals imposades a la UE, això està totalment clar. Podem aportar algunes clarificacions però no hi haurà renegociacions", ha defensat el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, al final de la cimera europea.

El cap de l'Executiu comunitari ha definit la feina de May a Londres com un "combat virtuós i valent", però ha lamentat que els resultats "no s'escenifiquin aquí" i ha recalcat la necessitat de desmentir la idea que promou al Regne Unit que és possible renegociar algunes disposicions del Tractat de Retirada.

Juncker també ha apuntat el desig del bloc d'iniciar les negociacions sobre la futura relació "tan aviat com sigui possible", si bé ha matisat que això només pot passar un cop compleixi el procés de ratificació per part dels parlaments britànic i europeu.

"Ens trobem en un debat de vegades nebulós, imprecís, i m'agradaria que sobre aquest punt hi hagi aclariments", ha indicat Juncker sobre les idees que el Govern britànic i Westminster tenen per a la relació futura.

En aquest context, Juncker ha informat que la Comissió presentarà dimecres vinent, 19 de desembre, els plans de contingència en els quals treballa Brussel·les per fer front a l'eventualitat d'un Brexit caòtic per la manca d'acord en les disposicions del divorci.

GARANTIES LEGALS I POLÍTIQUES

May va arribar a la reunió amb els seus encara socis europeus amb l'ambició d'aconseguir "garanties legals i polítiques" que la xarxa de seguretat per a l'Úlster ('backstop' en l'argot comunitari) és un mecanisme d'últim recurs que, si s'apliqués, només seria de manera temporal.

Un cop a la sala, la 'premier' ha avisat els líders que no havien de deixar res a la recambra" i que els convenia ajudar-la a "canviar la percepció" del 'backstop', si no volien "córrer el risc d'un 'no-acord' accidental", segons ha revelat un portaveu del Govern britànic.

Els Vint-i-set, no obstant això, van considerar l'exposició de May imprecisa i van coincidir que no era capaç de garantir que tot i comptar amb una data límit per aplicar la solució irlandesa aconseguís el vistiplau del Parlament, segons han indicat fonts diplomàtiques.

Encara que la primera ministra no ha arribat a demanar expressament la reobertura de l'acord de divorci, sí ha sol·licitat "garanties jurídiques", cosa que mandataris com el president francès, Emmanuel Macron, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, han descartat en arribar a la reunió a Brussel·les.

El risc d'elevar l'oferta de declaració política a una de tipus jurídic era que altres estats membre veiessin l'oportunitat de reobrir debats que van quedar resolts en la cimera de novembre i miressin d'obtenir garanties equivalents en assumptes com el de Gibraltar per a Espanya o sobre la pesca, per a França.

Amb tot, la primera jornada de Consell Europeu ha conclòs amb un text de conclusions adoptat pels 27 en el qual subratllen que l'acord pel Brexit "no està obert a la renegociació" i reafirmen la seva voluntat d'establir una nova relació amb el Regne Unit "tan estreta com sigui possible" amb un país tercer.

Per aquest motiu, es declaren disposats a embarcar-se en la preparació de la futura negociació "immediatament després" que es tanqui l'acord, amb la finalitat d'assegurar que les negociacions començaran tan aviat com sigui possible.

Les conclusions també recorden que el 'bacsktop' és una xarxa de seguretat per evitar una "frontera dura" a la illa d'Irlanda i protegir la integritat del Mercat Únic, sense oblidar la "ferma determinació" de treballar amb celeritat per dissenyar una solució alternativa abans del 31 de desembre del 2020.

Com a concessió a May, els líders reiteren que el pla d'emergència per a la frontera irlandesa s'aplicarà -en cas de ser necessari activar-lo- de manera "temporal", només i fins que sigui substituït per un acord millor que eviti la frontera física amb controls policials i duaners.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés