Els immigrants i refugiats veneçolans a tot el món superen ja els tres milions

Els immigrants i refugiats veneçolans a tot el món superen ja els tres milions
8 de novembre de 2018 REUTERS / STRINGER .

MADRID, 8 Nov. (EUROPA PRESS) -

El nombre de veneçolans que en l'últim any han escapat de la crisi econòmica i política que pateix la nació del Carib supera ja els tres milions, segons han informat aquest dimecres l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM) i l'Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR).

Conforme a les dades recaptades per l'ONU de les autoritats nacionals i altres fonts, els països d'Amèrica Llatina i el Carib alberguen a uns 2,4 milions de veneçolans, entre immigrants i refugiats, mentre que 600.000 més s'han dirigit altres regions.

Colòmbia és el país que més veneçolans ha acollit, amb un milió. Per darrere se situen el Perú, amb més de mig milió; l'Equador, amb més de 220.000; Argentina, amb uns 130.000; Xile, amb més de 100.000; Panamà, amb uns 94.000; i el Brasil, amb altres 85.000.

L'emissari conjunt de l'OIM i ACNUR per a l'èxode veneçolà, Eduardo Stein, ha valorat la "política de portes obertes" que han mantingut els països de la regió. No obstant això, ha subratllat, "la seva capacitat de recepció és molt limitada, per la qual cosa es requereix una resposta més sòlida i immediata de la comunitat internacional".

Les agències de l'ONU han explicat que "amb l'increment de les xifres, les necessitats de les persones refugiades i migrants de Veneçuela, així com les de les comunitats d'acolliment, també han augmentat significativament".

Els governs llatinoamericans han abordat aquesta crisi migratòria a través del Procés de Quito, per harmonitzar les polítiques nacionals en aquest sentit, si bé compten amb el suport de la Plataforma Regional de Coordinació Interagencial, composta per 40 socis, incloses agències de Nacions Unides.

S'espera que al desembre es llanci un pla regional de resposta humanitària als migrants veneçolans, que se centrarà en quatre àrees estratègiques: assistència directa d'emergència, protecció, integració socioeconòmica i cultural, i enfortiment de capacitats per als governs dels països d'acolliment.