Publicat 10/01/2019 09:50

Es detecta una segona misteriosa senyal csmica FRB que es repeteix

FRB
JINGCHUAN YU, BEIJING PLANETARIUM / NRAO

MADRID, 9 Gen. (EUROPA PRESS) -

Un equip de científics liderat pel Canad ha trobat la segona rfega de rdio rpida (FRB) que es repeteix, febles ones de rdio que vénen des de lluny de la nostra galxia, la Via Lctia.

Els científics creuen que les FRB procedeixen de poderosos fenmens astrofísics a milers de milions d'anys llum de distncia, per l'origen real és un misteri.

El descobriment del senyal extragalctic es troba entre els primers resultats esperats amb impacincia de l'Experiment Canadenc de Cartografia de la Intensitat de l'Hidrogen (CHIME, per les seves sigles en angls), un revolucionari radiotelescopi inaugurat a finals del 2017 per una collaboració de científics de la Universitat de British Columbia (Estats Units), Universitat de McGill (Canad), Universitat de Torontó (Canad), l'Institut Perimetral de Física Terica i el Consell Nacional d'Investigació del Canad.

En un rotund suport a les noves capacitats del telescopi, la FRB de repetició va ser una d'un total de 13 explosions detectades durant un període de sol tres setmanes durant l'estiu del 2018, mentre que CHIME es trobava en la seva fase de pre-comissió i només va funcionar a una part de la seva plena capacitat. Es van detectar rfegues addicionals de la FRB que es repeteixen en les següents setmanes mitjanant el telescopi, que es troba a la vall d'Okanagan, a la Colúmbia Britnica.

SUGGERIMENT QUE EN PODEN EXISTIR MÉS

De les més de 60 FRB observades fins avui, només s'havien trobat repeticions d'una sola font una vegada, un descobriment fet pel radiotelescopi d'Arecibo a Puerto Rico el 2015. "Fins ara, només es coneixia una FRB repetida. En saber que hi ha una altra suggereix que en podria haver-hi més per aquí. I amb més repetidors i més fonts disponibles per a l'estudi, podrem entendre aquests enigmes csmics --d'on procedeixen i quins els causa", apunta Ingrid Stairs, membre de l'equip CHIME i astrofísica de la UBC.

Abans que CHIME comencés a recopilar dades, alguns científics es preguntaven si el rang de freqüncies de radi amb el qual el telescopi havia estat dissenyat per detectar seria massa baix per captar rfegues de rdio rpides. La majoria de les FRB detectades anteriorment s'havien trobat en freqüncies properes a 1400 MHz, molt per sobre del rang del telescopi canadenc de 400 MHz a 800 MHz.

Els resultats de l'equip CHIME, publicats en dos articles a 'Nature' i presentats el mateix dia en la reunió de la Societat Astronmica Americana, a Seattle (els Estats Units), van resoldre aquests dubtes, i la majoria de les 13 rfegues es van registrar en les freqüncies més baixes de CHIME. distncia. En alguns dels 13 casos, el senyal en l'extrem inferior de la banda era tan brillant que sembla probable que es detectin altres FRB en freqüncies fins i tot més baixes que el mínim de 400 MHz de CHIME.

La majoria dels 13 FRB detectats van mostrar signes de "dispersió", un fenomen que revela informació sobre l'entorn que envolta a una font d'ones de rdio. La quantitat de dispersió observada per l'equip de CHIME els va fer concloure que les fonts de FRB són objectes astrofísics poderosos amb més probabilitats de trobar-se en llocs amb característiques especials.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés