Publicat 03/08/2020 15:22

Alemanya sobrepassa els 210.000 casos de coronavirus després de sumar-ne més de 500 en un dia

Marxa a Berlín contra les mesures restrictives per la pandmia de coronavirus
Annette Riedl/dpa

   El Govern considera "inacceptable" la protesta massiva del dissabte a Berlín

   MADRID, 3 ago. (EUROPA PRESS) -

   Alemanya ha superat el llindar dels 210.000 casos de coronavirus, després de sumar-ne més de 500 en les últimes hores, segons el balan proporcionat aquest dilluns per l'Institut Robert Koch (RKI), l'agncia governamental dedicada al seguiment de malalties infeccioses.

   En aquestes 24 hores, el RKI ha comptabilitzat 509 nous casos i set víctimes mortals més, fet que eleva a 210.402 les persones contagiades i a 9.148 els morts, mentre que 193.500 s'han recuperat de la Covid-19.

   Per nombre de casos, l'Estat més afectat segueix sent Baviera, amb 51.156, seguit de Renania del Nord-Westflia (49.435), Baden-Wutemberg (37.272), Baixa Saxnia (14.567), Hesse (12.142) i Berlín (9.328).

   El RKI ha precisat que el valor R o taxa de reproducció del virus en els últims deu dies és d'1,11 --enfront de el 1,13 del dia anterior--, la qual cosa significa que cada infectat contagia de mitjana a una persona.

TORNADA A L'ESCOLA

   En aquest context, milers d'alumnes han tornat al collegi aquest dilluns en l'estat de Mecklenburg-Pomerania Occidental (nord), el primer dels 16 lnder a reobrir les aules després del tancament obligat per la pandmia el passat mes de mar.

   Per minimitzar el risc de contagi, els alumnes s'han repartit en petits grups dins dels quals no ser necessari mantenir la distncia social. "Les mascaretes són obligatries als passadissos", ha explicat a DPA Jan Bonin, director del collegi Reutershagen de Rostock.

   Algunes illes de l'Estat de Schleswig-Holsten (nord) també han reprs les classes aquest dilluns. S'espera que a Hamburg els estudiants tornin a classe el dijous, mentre que a Berlín ho faran la setmana vinent.

   Des de l'inici de la desescalada, el passat mes de maig, Alemanya ha detectat diversos rebrots, la majoria associats a treballadors d'escorxadors i del camp, encara que també a l'activitat social.

   El Govern ha advertit sobre un possible retorn a les mesures restrictives si no es compleixen les recomanacions sanitries per prevenir el contagi del virus, tals com la distncia social, la mascareta i el rentat de mans.

CAP DE SETMANA DE PROTESTES

   En resposta, unes 20.000 persones han marxat aquest cap de setmana per Berlín, la majoria sense guardar la distncia social i sense mascareta, per protestar contra les mesures restrictives en una convocatria que ha tingut el suport de grups neonazis; aix va desencadenar crits de "Fora nazis!", encara que no es van produir incidents majors.

   La convocatria va ser convocada pel grup de Stuttgart 'Pensament Lateral 711' sota la consigna 'Dia de la Llibertat', mateix títol d'una pellícula signada per la maquinria de propaganda nazi que es va estrenar en 1935.

   "Les escenes que hem vist durant el cap de setmana són inacceptables", ha dit aquest dilluns la portaveu governamental Ulrike Demmer, criticant que es produssin "greus violacions de les normes d'higiene" i que s'explotés "la gran idea de la llibertat" per alimentar el que ha considerat un discurs d'odi.

   En aquest sentit, la ministra de Justícia, Christine Lambrecht, ha recordat que la llibertat d'assemblea és "un dret particularment important", si bé al mateix temps la socialdemcrata ha carregat contraa els qui no van respectar les mesures preventives, d'acord amb el 'Sueddeutsche Zeitung'.

   Per la seva banda, Armin Schuster, expert en assumptes d'Interior de la Unió Cristiano Demcrata (CDU) de la canceller, Angela Merkel, ha suggerit prohibir les manifestacions massives com les vistes els últims dies a Berlín. Segons ha dit al 'Rheinische Post', o es fan amb tota les mesures preventives o el millor és no fer-les.

   En la mateixa línia, Thorsten Frei, 'número dos' de la CDU al Parlament, ha sostingut al 'Die Welt' que les manifestacions només han de prohibir-se per causes excepcionals "per quan els manifestants es converteixen per si mateixos en un perill l'Estat no pot mirar cap a un altre costat".

   No obstant aix, els manifestants han trobat el suport del partit ultradret Alternativa per a Alemanya (AfD). "No veig cap mal comportament", ha declarat el seu colíder Tino Chrupalla a ARD. En la seva opinió, la gent va prendre els carrers per defensar pacíficament els seus drets civils, "i aix només pot ser benvingut".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés