26 de gener de 2019

Troben el cos sense vida de Julen, el nen de dos anys que va caure a un pou a Totalán fa gairebé 13 dies

Troben el cos sense vida de Julen, el nen de dos anys que va caure a un pou a Totalán fa gairebé 13 dies
EUROPA PRESS / ÁLEX ZEA

MÀLAGA, 26 Gen. (EUROPA PRESS) -

El cos sense vida de Julen, el nen de dos anys que va caure a un pou diumenge passat 13 de gener al municipi malagueny de Totalán ha estat trobat en la matinada d'aquest dissabte, segons han confirmat fonts de la Subdelegació del Govern central.

Així, una vegada que els equips de rescat han accedit al punt del pou on es buscava Julen, a la 1.25 hores es va localitzar el cos sense vida del petit i s'ha activat la comissió judicial.

"Desgraciadament a la 1.25 hores d'aquesta matinada, els equips de rescat han accedit al punt del pou on se cercava Julen i han localitzat el cos sense vida del petit. S'ha activat la comissió judicial. Les meves condolences i condol a la família", ha assenyalat el delegat del Govern a Andalusia, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, en xarxes socials.

El rescat, en el qual ve col·laborant des del primer dia un operatiu de més de 300 efectius que treballen per torns, es vénen succeint des que el passat 13 de gener es rebés l'avís de caiguda d'un menor per un forat de 25 centímetres de diàmetre i 110 metres de profunditat a la zona coneguda com a Dolmen del Cerro de la Corona d'aquesta localitat malaguenya.

El nen, que estava amb uns familiars a una finca, va caure a un orifici de prospecció per cercar aigua de petit diàmetre però gran profunditat. Des de llavors es va activar un operatiu per rescatar-lo format per efectius de diferents cossos que han estat treballant al lloc dia, tarda i nit sense descans i fent front a les grans dificultats tècniques que s'han anat trobant, especialment per la duresa del terreny.

Així, aquests dies hi ha hagut efectius de la Guàrdia Civil de diverses unitats, com de l'equip de muntanya, unitats de la localitat de Vélez-Màlaga, del Seprona, d'Activitats Subaqüàtiques, Tedax; així com administracions com el Govern central, la Junta d'Andalusia, la Diputació malaguenya i els ajuntaments de Totalán i Màlaga i organismes depenents de les mateixes com 112 Andalusia, el Consorci Provincial de Bombers i de la capital.

També han estat participant en el rescat professionals de diferents sectors, com del Col·legi d'Enginyers i Camins de Màlaga, de Mines, així com les empreses Expoa, Actua, Civiliza, Cemosa, Rodio, Narval Enginyeria, OHL i l'empresa sueca SPT (Stockholm Precision Tools), encarregada de geolocalizar als 33 miners xilens que van ser rescatats l'any 2010. A més han col·laborat en aquestes tasques l'empresa Pepe Nuñez, Acosol, Restitubo, SGO Obres i el Club de Muntanyisme de Rincón de la Victória, entre d'altres.

També la brigada de Salvament Miner d'Hunosa, procedent d'Astúries, es va desplaçar fins a la localitat malaguenya per ajudar en les tasques de rescat, un treball crucial per treure al petit i no exempt de complicacions que ha conclòs finalment en la matinada d'aquest dissabte.

Així, després que una perforadora anés realitzant la galeria vertical paral·lela al pou on es trobava Julen, no sense trobar-se dificultats que van ralentir els treballs per la roca, i en el que es va trigar 55 hores; es va procedir a l'encamisat. No obstant això, en arribar a la cota de 42 metres de profunditat una desviació va propiciar un canvi de plans, de manera que van haver de treure's de nou els tubs, reperfilar la perforació i tornar a iniciar les tasques d'entubat.

Després d'això, aquest dijous a les 17.33 hores aquests especialistes, considerats un cos d'èlit, es van introduir a la càpsula ideada pel director tècnic del Consorci Provincial de Bombers de Màlaga, Julián Moreno, i executada per dos ferrers malaguenys, per executar els treballs amb pala i martell pneumàtic fins a arribar al menor.

Per torns d'entre 40 minuts i una hora van anar cavant la galeria horitzontal de quatre metres fins a connectar amb el pou al que va caure el petit. En el seu treball es van ser trobant amb dificultats, de nou per l'extrema duresa del terreny, sent necessàries fins i tot microvoladures controlades, que van ralentir una mica més els temps previstos.

Des de la Guàrdia Civil han insistit tots aquests dies en què s'ha estat treballant amb la idea que Julen estava viu. El dimecres 16 de gener es va conèixer, a més, que el mateix dia de la caiguda al pou es van extreure restes biològiques que, després d'analitzar-se i casar amb l'ADN dels pares i del propi biberó del nen, van indicar que eren del petit.

També es va constituir un comitè assessor format pel Col·legi d'Enginyers de Màlaga amb tècnics diversos i empreses per ajudar en tot moment durant les complicades tasques de projecció i execució de les diverses mesures. Aquests dies el delegat d'aquest Col·legi a Màlaga, Ángel García Vidal, ha estat el portaveu i ha estat explicant els passos que s'han anat donant per localitzar el nen.

La subdelegada del Govern, María Gámez, ha recordat en diverses compareixences el treball "sense descans" realitzat i la complexitat de les actuacions, a més de donar tot el seu suport i afecte a la família de Julen; igual que el delegat del Govern a Andalusia, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis o el nou president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, que es va desplaçar al lloc el dissabte 19 de gener, destacant, així mateix, la tasca sense descans realitzada per treure el nen del pou i la magnitud dels treballs escomesos.

Mentrestant, els pares del petit, José i Victoria, han estat a tot moment en el lloc, primer en una carpa a la zona i, després, per seguretat i donada la magnitud de les obres, en una casa cedida per una veïna de la localitat. Dijous passat van participar en una vigília organitzada per Juan José Cortés, el pare de la nena Mariluz assassinada a Huelva el 2008, en suport als efectius i per donar força als progenitors.

El pare del petit, José Roselló, que va agrair els treballs que s'han estat escometent, va confiar, en unes declaracions que va fer als mitjans de comunicació en els primers dies, que el seu fill seguia viu, admetent que tant la seva dona com ell estaven "morts" després de tants dies d'espera però amb l'esperança que tenen al cel un àngel, en referència a un fill de tres anys que va morir fa una mica més d'un any.

Després de gairebé 13 dies d'intens i incessant treball, en el qual s'ha utilitzat maquinària pròpia d'una obra d'enginyeria civil, que és el que s'ha executat per arribar fins al petit Julen, no han cessat les mostres de solidaritat amb la família del nen i tots els participants en aquestes àrdues tasques de rescat, els qui han rebut, a més, la calor del poble de Totalán que ha portat menjar, beguda i uns altres útils per tot l'operatiu.

Contador

Més llegides