29 de gener de 2019

El Tercer Sector demana un "gran pacte de consens" per garantir les pensions

Proposa polítiques actives laborals, migratòries i de foment de la natalitat

El Tercer Sector demana un "gran pacte de consens" per garantir les pensions
TAULA DEL TERCER SECTOR

BARCELONA, 29 Gen. (EUROPA PRESS) -

La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, que agrupa més de 3.000 entitats socials catalanes, ha instat els grups polítics i agents socials a assolir un "gran pacte de consens" que permeti repensar el sistema de les pensions perquè sigui viable i sostenible, ha informat en un comunicat.

Ho ha dit aquest dimarts la presidenta, Francina Alsina, en la presentació de l'estudi 'El sistema de pensions a Espanya. Les febleses d'un model que urgeix una solució duradora', i ha remarcat que aquest pacte ha de garantir un dels pilars bàsics de l'estat del benestar i "assegurar la protecció i la dignitat de la gent gran, més enllà dels cicles polítics".

Vila ha afirmat que la solidaritat entre les generacions té "un futur molt negre" i que el que s'ha fet fins ara són pegats, per la qual cosa ha demanat polítics i polítiques valentes que deixin de banda els interessos partidistes i electoralistes.

L'estudi assenyala que les pensions són el principal ingrés de la gent gran, i representen el 72% del total, i que a Espanya hi ha més de 9,5 milions de pensionistes, i l'import mitjà d'una pensió contributiva és d'1.103 euros mensuals.

La despesa en pensions és la partida més important dels pressupostos i no deixa d'augmentar, s'ha duplicat des del 2002 fins al 2016, atès que ha passat de 66.000 milions a 135.500 milions, gairebé el 40% de la despesa pública.

Set de cada deu jubilats només viuen d'aquests diners i pràcticament la meitat, el 45%, ha admès que li costa arribar a final de mes, segons un estudi de Fundació Edat & Vida i Obra Social La Caixa.

FONS DE RESERVA "SOTA MÍNIMS"

L'augment de la despesa en pensions fa que el Fons de Reserva es trobi "sota mínims", segons l'estudi, i des del 2012 s'han retirat més de 74.000 milions d'euros i actualment en queden poc més de 8.000.

Segons l'estudi, les xifres evidencien que el model de pensions espanyol està en crisi, amb dos elements que n'han accentuat la inestabilitat: la crisi econòmica i l'envelliment progressiu de la població, així com que la Seguretat Social cada vegada recapta menys.

El deteriorament del mercat laboral, l'increment de l'atur, els sous baixos, les feines a temps parcial i l'augment dels contractes temporals han fet disminuir els ingressos per cotitzacions, afirma l'estudi, i en paral·lel ha crescut el nombre de pensionistes.

La bretxa de gènere també es perpetua durant la vellesa, perquè les dones cobren de mitjana un 34% menys de pensió que els homes, segons un informe de l'Institut BBVA, i els factors que més penalitzen la dona són la falta de la seva presència en llocs directius i el repartiment de la conciliació.

PROPOSTES

Per tot això, la Taula del Sector Social proposa polítiques actives d'ocupació que ofereixin oportunitats laborals de qualitat que acabin amb la precarietat i un increment dels salaris.

També reclama polítiques actives que fomentin la natalitat i que afavoreixin una conciliació més gran de la dona, així com unes polítiques migratòries que asseguren la plena inclusió i inserció laboral dels nouvinguts.

Contador

Més llegides