5 de desembre de 2018

Un terç dels sistemes fluvials peninsulars té excés de sals

Un terç dels sistemes fluvials peninsulars té excés de sals
FENACORE - ARCHIVO

BARCELONA, 5 Des. (EUROPA PRESS) -

Un de cada tres sistemes fluvials peninsulars té un excés de sals per l'impacte de l'activitat agrícola i la urbanització del territori, segons un estudi en el qual han participat investigadors de la Universitat de Barcelona (UB).

Aquest problema mediambiental afectarà cada vegada més ecosistemes hídrics a tot el món a causa de l'escalfament global, el consum creixent d'aigua i l'explotació dels recursos naturals del sòl, ha informat la UB aquest dimecres en un comunicat.

La salinització és una greu amenaça mediambiental a tot el planeta i alguns dels exemples més extrems es troben a rius d'Austràlia, però d'igual manera en conques fluvials de la península com el torrent de Soldevila a Sallent (Barcelona) i la plana del riu Ebre, els rius tenen salinitats tres o quatre vegades superiors a les del mitjà marí.

L'excés de sal en els sistemes fluvials genera un greu impacte ecològic, econòmic i de salut global, en alguns casos relacionat amb la concentració de carcinògens en el mitjà aquàtic o bé de metalls alliberats per la corrosió de canonades.

El treball també revisa quins són els efectes que poden modificar la resposta dels sistemes aquàtics a la salinització, i veu necessari potenciar la col·laboració de tots els agents implicats per activar accions preventives i de gestió adequades.