Publicado 20/08/2019 16:04

La temperatura a l'estiu a Andorra augmenta 0,29 graus per dcada

Dos nens en mniga curta en Sorteny (Andorra), a 2.800 metres d'altitud, aquest estiu.
EUROPA PRESS

El Cenma registra un descens dels dies amb precipitacions de baixa intensitat

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 20 ago. (EUROPA PRESS) -

La temperatura mitjana a Andorra durant els mesos d'estiu est incrementant 0,29 graus per dcada, i les mximes 0,33 graus, segons dades facilitades aquest dimarts pel Centre d'Estudis de la Neu i de la Muntanya d'Andorra (Cenma), i que analitzen el període comprs entre el 1950 i el 2015.

A nivell anual, la temperatura mitjana augmenta a raó de 0,18 graus per dcada, i les mximes 0,22 graus, totes elles dades "estadísticament significatives" i relacionades amb el canvi climtic, afirma el Cenma en un comunicat.

La temperatura mínima també creix, 0,15 graus per dcada, mentre que a partir dels 90 s'han disparat els anys amb anomalies de temperatures altes: els pitjors en aquest sentit van ser el 2010 i el 2015.

L'organisme andorr també ha destacat l'increment dels dies considerats clids, en els quals se superen els 25 graus o més: el 1950 la mitjana era de 10 dies l'any i el 2015 ha passat a ser de 30 dies l'any.

De la mateixa manera, s'han redut a la meitat --de 12 a 6-- el nombre de dies l'any considerats glids, és a dir, en els quals no se superen els 0 graus en tota la jornada.

Pel que fa a les precipitacions, la tendncia mostra un descens dels dies amb pluges de poca intensitat, per sota de 20 millímetres.

En canvi, no s'aprecia cap descens "significatiu" dels dies amb registres superiors als 50 millímetres.

PROJECTE EUROPEU CLIM'PY

El Cenma ha presentat aquests resultats en el marc del projecte europeu CLIM'PY, sobre la caracterització de l'evolució del clima i provisió d'informació per a l'adaptació al Pirineu, dins de l'Interreg-Poctefa i en el qual també participen organismes espanyols --com l'Agncia Estatal de Meteorologia-- i francesos --Météo France--.

El centre andorr recorda que el Pirineu no s'escapa del canvi climtic i que, precisament, són les zones de muntanya on es detecten "canvis més significatius", per la qual cosa són més vulnerables a l'escalfament global.

Afirma que tenir dades actualitzades és indispensable per poder aplicar "estratgies d'adaptació" i minimitzar així la problemtica.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés