12 de febrer de 2019

L'Observatori de Bioètica de la UB, contrari a la gestació subrogada per la seva "mercantilització"

Demana que hi hagi una legislació "garantista" en cas que es permeti

L'Observatori de Bioètica de la UB, contrari a la gestació subrogada per la seva "mercantilització"
EUROPA PRESS

BARCELONA, 12 Febr. (EUROPA PRESS) -

L'Observatori de Bioètica i Dret de la Universitat de Barcelona (UB) s'ha mostrat contrari a la gestació subrogada, i ha defensat que no ha de ser una alternativa legal per tenir descendència perquè suposa una "mercantilització" del cos humà i genera situacions de vulnerabilitat.

En la presentació del 'Document sobre gestació per substitució', la directora de l'Observatori de Bioètica i Dret, María Casado, ha dit aquest dimarts que la proposta de l'entitat és que la legislació no es modifiqui per permetre-la: "És millor que ens quedem com estem".

Les conclusions del document consideren que la gestació subrogada no ha d'admetre's com un mitjà alternatiu per tenir fills, perquè considera que "obre portes a situacions d'explotació de la dona i del nounat" i que el desig de tenir fills ha de canalitzar-se per mitjans existents com la reproducció assistida i l'adopció.

No obstant això, el document sosté que si es modifica la legislació per permetre-la, ha de ser "garantista" per assegurar la protecció dels drets dels implicats, especialment de la gestant i el menor.

Ha considerat que una legislació ha de reunir com a mínim els requisits d'un control judicial del procediment, exclusió de qualsevol intermediari amb ànim de lucre, la possibilitat de la gestant de canviar d'opinió, un control de la idoneïtat dels comitents i la inscripció registral de la pràctica.

A Europa, la gestació per substitució només s'admet expressament al Regne Unit, Grècia i Portugal, mentre que a la resta de països hi ha una prohibició expressa o no està regulada: a Espanya no existeix expressament una prohibició, sinó una declaració de nul·litat de contracte, amb la qual cosa la mare gestant és la mare amb caràcter general legal.

Contador

Més llegides