Publicat 14/11/2018 16:25

L'esport va reduir la por en el 45% de nens refugiats en un projecte del Barça

M.Vallès, J.Cardoner, L.Thuram i P.Papoulias
EUROPA PRESS

Lilian Thuram lamenta que actualment "s'estigmatitzi" a Europa els refugiats

BARCELONA, 14 nov. (EUROPA PRESS) -

Un 45,3% dels nens que han participat al programa per als refugiats de la Fundació Barça han reduït el seu sentiment de por; el 58,2% ha augmentat la seva socialització, i "l'autoestima, l'apoderament i la confiança ha crescut moltíssim" a un 44,8% de les nenes i a un 43,7% dels nens, ha explicat la directora general de la fundació, Maria Vallès.

En una roda de premsa aquest dimecres, Vallès ha explicat que els indicadors de socialització, l'autoestima i l'autonomia milloren notablement durant les primeres 25 sessions del programa, sobretot entre els menors no-acompanyats (71%), segons ha detectat un estudi que ha entrevistat 800 nens participants.

Els projectes de la fundació beneficien més de 14.000 nens i joves refugiats en diversos contextos, com els camps de refugiats de Skaramagas, Lesbos i Moria (Grècia); els entorns escolars a diverses zones urbanes d'Atenes; sis pobles de la regió de Bekaa (el Líban) i centres d'acolliment de menors no-acompanyats de Sicília i Calàbria (Itàlia).

La iniciativa --que es replicarà a Catalunya amb menors no-acompanyats després d'un acord amb la Generalitat anunciat aquest dimecres-- té com a objectiu donar suport psicosocial als menors que pateixen aquesta situació, però també treballar amb la població d'acolliment que rep aquesta arribada massiva, amb la qual cosa "es coneix l'altre, es genera empatia i les relacions canvien", ha assenyalat Vallès.

Entre els 14.000 participants, n'hi ha 10.800 a les escoles del Líban i 3.226 més que formen part del programa finançat per Stavros Niarchos Foundation (SNF), i el director adjunt de Programes de SNF, Panos Papoulias, ha observat: "És innovador perquè es basa en respectar els altres, la qual cosa és una recepta per a l'èxit".

L'estudi, dut a terme per dues consultories externes, s'ha basat en els atesos pel programa de la SNF, i ha analitzat l'efecte immediat de l'acció, els canvis en els beneficiaris en el temps i les activitats que es feien, després d'entrevistar 800 nens que participen al programa a 19 ubicacions diferents del Líban, Grècia i Itàlia.

ESTIGMATITZACIÓ A EUROPA

L'exjugador del Barça Lilian Thuram s'ha considerat afortunat de poder participar en aquest programa, en el qual va comprovar que les activitats donaven autoestima als nens, i es va trobar també amb les famílies i va haver-hi pares que el van convidar a les seves habitacions al camp: "De sobte t'adones de la importància de fer feliços als nens".

"Estem en un període polític en el qual s'estigmatitza aquestes persones a Europa, i crec que no és just", per la qual cosa aquest tipus d'accions serveixen també per canviar la mirada sobre els refugiats i recordar que són éssers humans, més enllà de les etiquetes, ha afirmat, i ha afegit que l'esport és un moment en què els nens només pensen a jugar i ser feliços.

El vicepresident primer del FC Barcelona i de la Fundació, Jordi Cardoner, ha destacat que davant la crisi humanitària dels refugiats alguns clubs esportius van decidir aportar diners, però el Barça va optar per no posar xifres i dur a terme un acompanyament continuat, i actualment ja ha invertit més de 6 milions d'euros a Itàlia, Grècia i al Líban.

Ha assegurat que la seva metodologia "serveix perquè els nens i les nenes que estan absolutament desubicats i que no són conscients dels errors dels adults" recuperin la dignitat i l'autoestima, i que puguin dormir i no despertar-se durant la nit xisclant, i ha agraït a la Creu Roja la seva col·laboració, així com la feina de Proactiva Open Arms i Casa Nostra Casa Vostra, amb els refugiats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés