Actualitzat 17/10/2018 19:35

Josep María Pou protagonitza la versió d'Andrés Llima de 'Moby Dick', que arriba dijous al Lope de Vega de Sevill

Josep Maria Pou arriba al Lope de Vega amb 'Moby Dick'
AYUNTAMIENTO DE SEVILLA

Aquest muntatge serà a l'espai escènic fins diumenge vinent

SEVILLA, 17 oct. (EUROPA PRESS) -

El Teatre Lope de Vega de Sevilla ha presentat aquest dimecres l'obra 'Moby Dick', que arriba protagonitzada per Josep Maria Pou a aquest espai escènic des d'aquest dijous i fins diumenge vinent. La presentació, en la qual ha participat el prestigiós actor, ha comptat també amb la presència de la directora general de Cultura de l'Ajuntament de Sevilla, Isabel Ojeda, i el director del teatre, Juan Víctor Rodríguez Yagüe.

El text, que dirigeix Andrés Llima a partir de la novel·la original d'Herman Melville, ha estat dut a terme per Juan Cavestany. Josep Maria Pou es posa a la pell del capità Ahab, un dels grans personatges de la literatura universal, per relatar l'obsessió d'aquest vell llop de mar amb la gran balena blanca.

Segons s'indica en una nota de premsa, la versionada funció és una fascinant metàfora de la lluita de l'home contra si mateix i la naturalesa, presentada en una depurada posada en escena. Ahab evidencia l'obsessió humana que va més enllà de la raó, capaç de consumir la voluntat i eliminar qualsevol element bondadós de l'ànima. 'Moby Dick' convida l'espectador a fer un viatge a les profunditats de la bogeria d'un home capaç de tot per satisfer la seva obstinació.

Jaume Manresa signa la composició musical i sonora del muntatge, mentre que Miguel Ángel Raió és el responsable del món de les imatges, Beatriz San Juan de l'escenografia i el vestuari, i Valentín Álvarez de la il·luminació. David Martí i Montse Ribé són els responsables de l'estudi DDT SFX, que són guanyadors de l'Oscar al millor maquillatge per la seva feina en 'El laberinto del fauno' de Guillermo de Toro, i que també col·laboren en 'Moby Dick'.

El muntatge explica la història d'Ismael, un jove aventurer que arriba al port de Nantucket disposat a enrolar-se com a mariner en qualsevol vaixell que vagi a caçar balenes i acaba a la mar en el Pequod, un buc balener que es troba sota el comandament del capità Ahab. Després d'iniciar la navegació, el capità reuneix tots els tripulants i els comunica que l'objectiu fonamental de la travessia no és només caçar balenes, sinó que el que pretén és matar Moby Dick, la gran balena blanca que el va deixar mutilat d'una cama i contra la qual sent un odi immens.

A partir d'aquest moment la travessia d'Ismael i la resta de la tripulació del Pequod es converteix en una singladura tràgica per tots els mars i oceans del món. Descoberta l'enorme balena blanca, la lluita entre Moby Dick i els mariners del Pequod es produeix al llarg de tres dies durant els quals, un a un, les llanxes arponeres i el Pequod mateix són destrossats per la balena.

Finalment, Ahab i tota la tripulació, exceptuant Ismael, el narrador de la història, paguen amb les seves vides la bogeria i l'irrefrenable desig de venjança del capità del Pequod.

Josep Maria Pou, nascut a Mollet del Vallès (Barcelona), va dur a terme els estudis d'interpretació a la Real Escuela Superior de Arte Dramático de Madrid (Resad), i actualment és el Director Artístic del Teatre Goya de Barcelona. La seva carrera com a actor teatral va començar el 1968 amb la seva participació en el Marat-Sade de Peter Weis, l'històric muntatge d'Adolfo Marsillach.

El 1970, una vegada finalitzats els seus estudis a la Resad, es va incorporar a la companyia de Teatre Nacional María Guerrero, sota la direcció de José Luis Alonso, en què hi va ser fins el 1973. Des d'aleshores, mentre continuava treballant de forma habitual amb Alonso i Marsillach, va afegir al seu currículum altres teatres i directors: José María Morera, Miguel Narros, Pilar Miró, Mario Gas, Josep Maria Flotats, Sergi Belbel, Calixto Bieito i Xavier Albertí.

Les seves últimes temporades s'han explicat per èxits de públic i crítica en el seu doble vessant d'actor i/o director: Sòcrates. Judici i mort d'un ciutadà (2015, Festival Internacional de Teatre Clàssic de Mèrida); Prendre partit de Ronald Harwood (2014); El zoo de vidre de Tennessee Williams (2014); Terra de ningú d'Harold Pinter (2013); A cel obert de David Hare (2013) o Crida un inspector de J.B. Priestley (2011), entre d'altres. Per al Teatre Estatal de Turquia ha dirigit La Gran Sultana, de Miguel de Cervantes, dins de la programació 'Istanbul 2010 Capital Europea de la Cultura'.

A més, al llarg de la seva carrera ha obtingut nombrosos premis i distincions com la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, Premi Gaudí d'Honor, Premi Nacional de Teatre del Ministeri de Cultura, Premi Nacional de Teatre de la Generalitat de Catalunya, Premi de Cultura de la Comunitat de Madrid, tres Premis Max, Premi Sant Jordi de Cinematografia, Premi Ondas, Fotogramas de Plata, Premi Internacional Terenci Moix, Premio Tendencias, quatre premis de la Crítica Teatral de Barcelona, Premi de la Unió d'Actors de Madrid, Premi de l'Associació d'Actors i Directors de Catalunya, Premi Barcelona de Cinema, Premi Toledo de Cinema o el Premi d'Honor d'Avetid (València), entre d'altres.

Les entrades estan disponibles a taquilla, així com a la pàgina web del Teatre. A més, l'espai ofereix la possibilitat d'adquirir diferents abonaments sobre la programació teatral, així com altres descomptes per a diferents col·lectius. Les representacions tindran lloc al Lope de Vega del 18 al 20 d'octubre, en horari de 20,30 hores, i a les 19,30 hores en la funció del diumenge dia 21.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés