29 de gener de 2019

La inspecció educativa pot tenir efecte en els resultats acadèmics segons un estudi

La inspecció educativa pot tenir efecte en els resultats acadèmics segons un estudi
EUROPA PRESS - ARCHIVO

BARCELONA, 29 Gen. (EUROPA PRESS) -

Un estudi de la Fundació Jaume Bofill i l'Institut Català d'Avaluació de Polítiques Públiques (Ivàlua) sosté que el model d'inspecció educativa pot tenir incidència en els resultats acadèmics.

L'estudi, que ha analitzat 12 avaluacions d'estudis, sosté que existeix una "relació causal positiva" entre inspecció educativa i rendiment acadèmic, segons ha informat la Fundació Bofill, que organitza aquest dimarts una presentació de l'estudi 'La inspecció de l'educació' dins del cicle 'Què funciona en educació?'.

Aquest efecte, segons les entitats, s'ha demostrat tant per al nivell d'educació Primària com el de Secundària, encara que l'activitat inspectora ha estat avaluada a curt termini, i té més incidència en els alumnes amb els resultats més alts i més baixos.

L'estudi assenyala que la capacitat de la inspecció per incidir sobre les millores dels centres es produeix principalment a través de la retroalimentació als equips directius, crear vincles de confiança i suggerir mesures específiques d'actuació en els informes.

La revisió sosté que les inspeccions amb una durada més llarga tenen un efecte positiu sobre el rendiment així com la freqüència de les mateixes, i considera que la freqüència, nombre i intensitat té un efecte més gran sobre els centres amb un pitjor rendiment acadèmic.

Sobre la inspecció educativa a Catalunya, l'estudi ha sostingut que no es pot parlar d'un model únic, que està més prop d'un model centrat en els processos organitzatius i docents i on els resultats serveixen per a una millor supervisió i orientació, i el 'feedback' de la qual que reben els centres pot ser més o menys formalitzat.

L'estudi proposa, a tenor dels resultats, augmentar la intensitat de les inspeccions, aportar propostes específiques d'actuació en els informes i acompanyar la publicació dels informes d'avaluació amb mesures correctores que redueixin els riscos associats a la publicació.

Contador

Més llegides