29 de gener de 2019

El Govern espanyol anuncia que desmantellarà definitivament el magatzem de gas Castor

El Govern espanyol anuncia que desmantellarà definitivament el magatzem de gas Castor
EUROPA PRESS

MADRID, 29 Gen. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Ministres avaluarà i aprovarà "durant les properes setmanes" la proposta per tancar i desmantellar definitivament el magatzem de gas subterrani Castor, davant de la costa de Vinaròs (Castelló), segons ha anunciat la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, al Senat.

Durant la seva intervenció en la Comissió per a la Transició Ecològica del Senat, Ribera ha explicat que Enagás, la Direcció General de Política Energètica i Mines, la Direcció General de Medi Marí i Avaluació d'Impacte Ambiental ha treballat en un projecte per facilitar una "ràpida proposta" que serà remesa a l'Executiu central al cap d'"un mes o mes i mig".

Ribera ha garantit que "existeix un compromís polític clar" del Govern de l'Estat de "no reactivar en cap cas Castor" i de facilitar "la millor opció possible" per tancar-la definitivament.

"És una decisió de gran envergadura que en tot cas ha de garantir la seguretat de les persones, els béns i el medi ambient, així com la sostenibilitat econòmica i financera del sistema gasístic", ha manifestat la ministra que opina que a dia d'avui "la solució més adequada" és el tancament "definitiu".

Si bé, ha admès que "formalment" no s'ha adoptat "cap decisió de manera oficial" sobre el futur de l'emmagatzematge gasístic --que el 2013 durant les proves d'ompliment va originar una intensa activitat sísmica a la zona per la qual el Govern espanyol va acordar-ne la suspensió i hibernació--.

La ministra ha assegurat que l'Executiu socialista abordarà "amb les màximes garanties i rigor tècnic" la qüestió i ha engegat "tot allò que sigui necessari" per avaluar la situació actual.

En aquest moment, Castor està en situació d'hibernació des del 2016 i "no hi ha hagut cap manifestació sísmica des de llavors", però ha afegit que aquesta és una situació "temporal" que "no pot allargar-se gaire temps".

"Hem d'adoptar una decisió respecte al futur de la instal·lació que, al nostre parer, només pot estar orientada a la clausura", ha insistit, perquè s'altres opcions temporals ajornarien l'abandonament definitiu dels pous, la qual cosa comportaria uns costos addicionals que, en la seva opinió, serien "difícilment justificables".

Ribera insisteix que la voluntat del Govern de Sánchez és "actuar" perquè "l'única decisió viable" és facilitar-ne la clausura "definitiva" perquè, a més, l'evolució de la demandada no fa viable aquest magatzem gasista ni en el curt ni en el mitjà ni en el llarg termini, quan "el més raonable és que la demanda de gas vagi reduint-se".

En aquest context, ha afegit que els estudis que cal fer sobre sobre escenaris de risc, costos, etcètera, s'elaboraran mitjançant una contractació externa la licitació de la qual "és imminent".

Així, ha dit que un cop el Consell de Ministres hagi aprovat la proposta de desmantellament, es remetrà al Parlament perquè sigui sotmesa a consideració de les cambres i que la seva voluntat és "accelerar" aquest procés.

Finalment, ha incidit que de manera "simplista" el més "fonamental" és escometre el segellament definitiu "tan aviat com sigui possible" amb independència de com es pugui allargar el procés de desmantellament de les instal·lacions.

Contador

Més llegides