Publicat 14/11/2018 15:45

El Fòrum Economia de l'Aigua demana harmonitzar les tarifes contra la "fragmentació" existent a Espanya

Director Del Fòrum De l'Economia De l'Aigua, Gonzalo Delacámara
Europa Press

Estima en 24.000 milions les inversions necessàries per resoldre els dèficits de depuració fins el 2033

BARCELONA, 14 nov. (EUROPA PRESS) -

El Fòrum de l'Economia de l'Aigua ha reclamat harmonitzar les tarifes de l'aigua per superar la "fragmentació" existent a diferents ciutats d'Espanya amb diferències de fins al 500% en el cost de la factura, ha destacat el seu director acadèmic, Gonzalo Delacámara.

En una trobada amb els mitjans aquest dimecres per presentar la novena edició del fòrum que se celebrarà aquest dijous en el marc del Saló Iwater a Gran Via Fira de Barcelona, el director ha defensat aplicar uns "principis únics de regulació" sense envair les competències municipals.

A Espanya, el lloc on menys es paga per l'aigua respecte al que més registra una diferència del 500% amb ciutats com Múrcia al capdavant dels costos més alts, i Palencia a l'altre extrem.

Si bé ha dit que pot haver-hi una "diferència lògica" en funció de la riquesa hídrica de les zones, ha destacat que diferències tan grans no tenen sentit i les ha atribuït a la incorporació de cànons per la recollida d'escombraries o la lluita contra les plagues.

El model regulatori actual és "altament fragmentat", i més si es té en compte que Espanya és el tercer país de la UE amb més poblacions, ha evidenciat Delacámara, que ha observat que aquesta situació redueix els nivells de transparència.

"No perquè el sector públic no vulgui ni perquè els operadors tampoc ho vulguin, sinó perquè la pròpia regulació indueix a això", ha subratllat Delacámara, que ha demanat una estructura tarifària única susceptible d'adaptació amb un tram fix en què es repercuteixin determinats costos i variables progressives en funció de la despesa.

EQUITAT I JUSTÍCIA SOCIAL

S'ha referit també a la necessitat d'incorporar un element central d'equitat i justícia social en funció de la capacitat de pagament, amb una regulació que permeti que aquest cost estigui subsidiat per part d'altres usuaris amb diversos fons de solidaritat que millorin els actuals perquè "no es produeixin" talls en el cas de famílies, per exemple.

Ha ressaltat que el cost de cinc litres d'aigua a través de la xarxa de proveïment costa un cèntim d'euro en realitat, però en el cost de la factura hi repercuteixen altres conceptes, i amb l'aigua embotellada del supermercat es pot arribar a pagar 400 vegades més.

RECLAMA MÉS INVERSIONS

També ha reclamat inversions en infraestructures relacionades amb l'aigua, després de desplomar-se la despesa pública i privada en infraestructures des del 2009 i en coneixement que un 40% de la xarxa de clavegueram està per sobre dels 30 anys de mitjana.

Segons Delacámara, la taxa de reposició és "molt baixa" amb percentatges d'un 0,6% respecte a la xarxa de proveïment (canalitzacions) i un 0,3% respecte a la del clavegueram.

Ha estimat que fins el 2033, es requereixen inversions per valor de 45.000 milions d'euros en infraestructures de l'aigua, de les quals 24.000 milions serien exclusivament per resoldre un dèficit de depuració per a la qualitat de l'aigua a tot Espanya.

120 EUROS PER HABITANT I ANY

"Necessitaríem una inversió per any de 120 euros per habitant per any i se n'estan invertint 63, aproximadament la meitat", ha subratllat Delacámara, que ha dit que la meitat de la despesa procedeix del sector públic i l'altra del privat.

També ha parlat dels nous desafiaments sobre les aigües residuals amb l'aparició de nutrients procedents de l'agricultura que apareixen a les plantes de depuració, així com de contaminants emergents com inhibidors endocrins, ibuprofens, hormones per a la fertilitat i bacteris resistents.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés