29 de gener de 2019

Experts reclamen més ambició en sancions a la futura Agència catalana de Salut Pública

Un catedràtic de la UAB demana monitorizar productes tòxics de menjar, envasos, aire i aigua

Experts reclamen més ambició en sancions a la futura Agència catalana de Salut Pública
EUROPA PRESS

BARCELONA, 29 Gen. (EUROPA PRESS) -

El director de l'Institut de Salut Global (ISGlobal) i exdirector de Salut Pública de la Generalitat, Antoni Plasència, i el catedràtic de Salut Pública de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Miquel Porta han reclamat més ambició en la capacitat sancionadora de la futura Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC).

En el marc d'una ponència del Projecte de llei de creació de l'ASPC en el Parlament, Porta ha reclamat ser "més valents" en els termes de la llei relacionats amb les sancions, encara que això equivalgui a no tenir un bona relació amb la resta de departaments de la Generalitat.

En el seu discurs, ha defensat la "radicalitat" en termes conceptuals per incidir en les qüestions concretes de contaminació ambiental, toxicitat en els aliments i altres substàncies que afecten a la vida de les persones i que tenen a veure amb les polítiques de salut pública i de tipus ambiental.

"Sempre s'està contemporitzant i l'extrema dreta promou amb èxit la idea que no es pot fer res davant les coses, i les agències són un exemple", ha dit.

Precisament, ha reclamat més accions per evitar la desafecció amb el sistema burocràtic, i combatre "populismes que estan fent estralls en els teixits socials".

"Quan no es fa alguna cosa que s'ha promès que es farà, es fa molt mal, i no es quantifica l'impacte en dolor, sofriment, malaltia i en l'economia", ha lamentat el catedràtic, que ha demanat tornar a usar instruments de monitoratge de productes tòxics en aliments, envasos, en l'aigua i en l'aire.

Per això, ha demanat que la llei ofereixi "més garanties" per monitorizar aquests aspectes a través de biomarcadors i substàncies corporals contaminants.

"Fa anys que el Govern no difon estudis sobre nivells de tòxics en aliments i persones", i alguns d'aquests no s'han analitzat en deu anys, pel que demana més ambició política per abordar totes aquestes qüestions.

Plasència, que va ser director de Salut Pública entre 2004 i 2011, ha recolzat que la futura agència tingui una naturalesa d'organisme autònom administratiu, i tingui un contracte programa amb el CatSalut per a la provisió de serveis.

Ha considerat "clau" la gestió de la potestat sancionadora, que creu que supera visions anteriors més polítiques i no tan tècniques, però ha manifestat les seves reserves sobre que aquesta potestat tingui a veure solament amb les funcions d'adreça i no en general.

MODERNITZACIÓ "URGENT"

Ha trobat a faltar referents explícits sobre la salut primària i comunitària, així com el pressupost ordinari, i ha vist "urgent" la reforma modernitzadora que contempla el projecte de llei que es discuteix al Parlament i que està recollit en el projecte de Pressupostos de la Generalitat per aquest any.

Tant Plasència com Porta han coincidit a defensar la urgència d'aquesta llei en un món "cada vegada més complex i sense fronteres", en què la salut pública ha de renovar-se i reformar-se.

Contador

Més llegides