Actualitzat 28/05/2018 11:38

Un estudi situa l'exposició electromagnètica de nens europeus per sota dels màxims

Area WiFi
Europa Press - Archivo

L'exposició és més elevada en ambients urbans i durant el dia

BARCELONA, 28 maig (EUROPA PRESS) -

Un estudi situa l'exposició de nens i nenes europees a camps electromagnètics molt per sota dels màxims recomanats, segons els mesuraments obtinguts de més de 500 menors de cinc països --incloent-hi Espanya-- que comprenen diferents fonts com telèfons mòbils, antenes de telefonia mòbil i wifi.

El treball, que publica 'Environment International', ha estat liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació Bancària La Caixa, i confirma que la població infantil europea està exposada a nivells més elevats de camps electromagnètics de radiofreqüència a les ciutats, però la seva exposició total està molt per sota els límits de referència.

Les noves tecnologies mòbils de comunicació representen la principal font de camps electromagnètics de radiofreqüència (RF-EMF, per les seves sigles en anglès) als quals està exposada la població, sent especialment preocupants els efectes en la salut a llarg termini d'aquest tipus d'exposició, especialment en edats primerenques, quan els òrgans i el cervell s'estan desenvolupant.

Per tant, els estudis que caracteritzen l'exposició a RF-EMF en la infància s'han convertit en prioritat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

L'objectiu de l'estudi va ser mesurar l'exposició ambiental a RF-EMF en 529 nens i nenes entre 8 i 18 anys d'edat, a Dinamarca, Països Baixos, Eslovènia, Suïssa i Espanya.

"EXPOSÍMETRES" PORTÀTILS

L'exposició personal a radiofreqüències (entre 87,5 MHz i 6 GHz) es va mesurar amb "exposímetres" portàtils que els nens i nenes portaven en la seva cintura o en una motxilla durant el dia i deixaven el costat del seu llit durant la nit, durant tres dies consecutius.

La utilització de dispositius portàtils (com telèfons mòbils) i fonts de RF-EMF a casa es va avaluar amb un diari d'activitats i un qüestionari, i es van definir sis tipus de bandes de freqüència: la total i les relacionades amb telèfons sense fils; antenes de radi i televisió; telèfons mòbils; antenes de telefonia mòbil o estacions base, i wifi.

Els resultats mostren que la mitjana d'exposició personal total va ser de 75,5 microWatts per metre quadrat (W/m2), un valor molt per sota del nivell de referència de 4,5 a 10 W/m2 establert per la Comissió Internacional per a la Protecció contra Radiació No-Ionitzant (ICNIRP).

Les antenes de telefonia mòbil són les que més van contribuir a l'exposició total, seguides de les antenes de radi i televisió (principalment freqüències FM), contribuint molt poc el wifi i els telèfons sense fils.

En general, l'exposició va ser més elevada en els ambients urbans, fora de casa, durant desplaçaments moviments, i durant el dia en comparació de la nit.

La investigadora d'ISGlobal i última autora de l'estudi Mónica Guxens ha especificat que en el treball "no s'han mesurat les dosis que rep el nen o la nena, per exemple, quan acosta el mòbil al capdavant durant una trucada, i que són probablement més grans".

Els resultats també indiquen que els mesuraments de l'exposició ambiental total, així com la provinent d'antenes de ràdio/televisió i d'antenes de telèfon mòbil, van ser reproduïbles d'un any a l'altre.

La investigadora d'ISGlobal i primera autora de l'estudi, Laura Ellen Birks, ha destacat que "el món científic necessita seguir avaluant les exposició a RF-EMF en la població infantil, ja que l'ús dels dispositius i les fonts segurament variaran en els anys vinents".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés