Actualitzat 12/11/2018 17:10

Un comissari dels Mossos i una filòloga publiquen un diccionari policial trilingüe amb 4.000 paraules

++Diccionari Terminologia Policial
Europa Press

Buch destaca que es tracta de la "millor eina" de tota Espanya per a terminologia policial

BARCELONA, 12 nov. (EUROPA PRESS) -

El comissari dels Mossos d'Esquadra Antoni Permanyer i la filòloga i facultativa documentalista del cos policial, Rosa Ruiz, han publicat el 'Diccionari de terminologia policial' trilingüe en català, castellà i anglès que incorpora un glossari de 4.298 paraules i expressions, una eina destinada a policies i experts en seguretat.

El llibre, editat per la Diputació de Barcelona, conté conceptes policials, penals, processals i criminals en català, traduïts al castellà i a l'anglès amb una definició en català, que pretén servir als Mossos quan duen a terme col·laboracions operatives o estades formatives en altres països, ha explicat Permanyer aquest dilluns en l'acte de presentació.

L'autor, actualment assessor a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), ha destacat que l'obra va dirigida als policies, especialment per millorar els seus intercanvis amb altres cossos a nivell internacional, però també a persones interessades en la seguretat com periodistes, escriptors de novel·la negra i estudiants de Criminologia, entre d'altres.

Permanyer ha explicat que l'obra es remunta als anys 90 quan ell, mosso de la primera promoció, va visitar Gran Bretanya per conèixer de prop la policia del comtat i va veure les dificultats per entendre tot el vocabulari policial, amb moltes paraules provinents de l'argot i del llenguatge col·loquial.

En la presentació, Rosa Ruiz ha explicat que el diccionari, que s'ha anat gestant durant anys, ha estat com "la Sagrada Família", perquè van començar amb uns 2.000 termes en anglès i ha anat creixent amb el temps, hi han incorporat paraules durant gairebé 26 anys, i compta amb la validació del Termcat.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, que ha tancat l'acte, ha destacat que aquest diccionari és "la millor eina de tot l'Estat espanyol" per a terminologia policial, i ha vaticinat que amb el temps potser es pugui convertir en una eina tecnològica perquè la llengua està en evolució constant.

Ha subratllat que "un país el defineixen moltes coses, la llengua n'és una, i suposa un fet diferencial d'un país", per la qual cosa ha destacat la feina duta a terme en aquest compendi per mantenir viva la llengua.

Buch ha ressaltat que es tracta d'un diccionari "molt complet" que a més té en compte el procés de globalització, i com incideix també en el llenguatge policial.

CONFIANÇA EN ELS MOSSOS

En la seva intervenció, ha aprofitat per ressaltar que els Mossos d'Esquadra tenen una gran confiança de la ciutadania, que els posa molt bona nota, i del conseller d'Interior i el departament que ell mateix dirigeix, i els ha demanat que continuïn fent la feina que fan, que vetllin per la seguretat de les persones, per aconseguir "un país més lliure, democràtic i millor".

Per la seva banda, el cap del Gabinet de Prevenció i Seguretat de la Diputació de Barcelona, Joan Miquel Capell, ha presentat la col·lecció en la qual es publica aquest diccionari 'Temes de Seguretat' de la Diputació, que les seves dues primeres obres se centren en la policia local, i ha ressaltat que fins ara no hi havia cap col·lecció d'aquestes característiques dedicada a la seguretat.

L'acte ha estat presentat pel diputat delegat de Presidència de la Diputació de Barcelona, Jordi Martí, que ha ressaltat el "tresor" que suposa aquest diccionari, i hi ha estat present el comissari cap dels Mossos, Miquel Esquius, i el comissionat de Seguretat de Barcelona, Amadeu Recasens, entre altres responsables policials.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés