Actualitzat 15/12/2018 11:25

El COMB vigila la vaga de fam de presos polítics davant possibles conflictes deontològics

Dirigents independentistes empresonats al centre penitenciari de Lledoners
ÒMNIUM CULTURAL

"No es pot alimentar forçosament a una persona que no ho vol"

BARCELONA, 15 des. (EUROPA PRESS) -

El Col·legi de Metges de Barcelona (COMB) vigila la vaga de fam dels presos polítics davant possibles conflictes deontològics, a través d'una comissió creada 'ad hoc' "per donar suport i, si convé, empara" als metges que cuiden a Lledoners (Barcelona) a Jordi Sànchez, Jordi Turull --que compleixen aquest dissabte 15 dies de dejuni, i l'últim està ingressat a infermeria--, Joaquim Forn i Josep Rull.

En una entrevista d'Europa Press, el president de Deontologia del COMB, el metge Josep Terés, ha destacat que no només estan en vaga de fam, sinó que estan presos: "Pot haver-hi la interpretació que el metge que els atén ha de respondre les autoritats penitenciàries i judicials i es poden crear conflictes deontològics".

"El codi català diu clarament que no es pot alimentar forçosament a una persona que no ho vol", per la qual cosa es crearia un conflicte en cas que una autoritat ordeni una alimentació forçada, davant el que ha assegurat que oferiran suport públic i jurídic als metges.

CONDICIONS DE TRASLLAT

Una altra situació que podria ser conflictiva són els trasllats, ja sigui a hospitals generals, presons o tribunals: "El metge és el responsable de dir si està en condicions o no", i ha afegit que els facultatius que els atenen tenen protocols de seguiment diari --de metges i infermeres--, així com analítiques periòdiques i criteris davant ingressos a infermeria --com ha ocorregut amb Jordi Turull aquest divendres-- i hospitals.

Els presos en vaga de fam han fet un document de voluntats anticipades, "que en aquest cas ha de ser bastant específic per la situació en la qual estan", i són atesos per metges de l'Institut Català de la Salut (ICS).

Aquest dissabte es compleix el dia 15 de la vaga de fam, una data en la qual "comença a poder haver-hi alguna complicació", posant-se de manifest signes de malnutrició --a partir de la pèrdua del 10% del pes es considera malnutrició important, i superar el 20% és perillós--.

DANY IRREVERSIBLE, ALS 40 DIES

No existeix un calendari exacte i cada organisme respon de forma diferent al dejuni, i també depèn de l'estat de salut previ, com les reserves energètiques de cada organisme i els mecanismes metabòlics: "L'estat d'ànim evidentment pot influir en l'evolució de la malaltia, perquè de fet això és una malaltia".

A partir de les dues o tres setmanes, sol aparèixer la disminució de les reserves de glucosa, i en esgotar-les l'organisme engega nous mecanismes metabòlics per aconseguir energia en greixos i aminoàcids, la qual cosa produeix acidosis metabòlic: s'altera el 'ph' de la sang, que baixa i pot afectar a les vísceres, ronyó, fetge i sistema nerviós.

La falta de vitamines també pot donar alteracions neurològiques --en nervis perifèrics o sistema nerviós central-- i si es perllonga aquest dèficit "poden ser irreversibles": entre els 40 i els 45 dies és el moment en què tots aquests riscos augmenten, i fins i tot s'ha vist, en la literatura mundial, algun cas de mort.

CREACIÓ DE LA COMISSIÓ

Conformen aquest grup d'experts integrants de la Comissió de Deontologia i de la Junta de Govern del COMB, al costat de membres de l'Institut Borja de Bioètica, de l'Observatori de Bioètica i Dret de la Universitat de Barcelona (UB) --entre els quals hi ha un filòsof--, així com experts en nutrició, en vigilància intensiva, dos juristes --de l'assessoria del COMB-- i un representant de l'ICS.

Terés ha assegurat que el seguiment que fa la comissió no és polític: "Si demà es posa en vaga de fam una altra persona, i els metges poden tenir problemes, el Col·legi estarà igualment amb independència del motiu" que el porti a fer-la.

Encara que és la primera vegada que es dóna per una vaga de fam, el Col·legi crea habitualment comissions 'ad hoc' per esdeveniments que "poden provocar problemes als professionals", com va ocórrer davant l'amenaça de l'ébola i l'accident de Germanwings, després del qual es va parlar del secret professional i els mitjans de comunicació plantejaven si els metges havien fallat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés