27 de novembre de 2020

Capella acusa el TS de canviar el sistema penitenciari amb els líders independentistes

Capella acusa el TS de canviar el sistema penitenciari amb els líders independentistes
DAVID ZORRAKINO- EUROPA PRESS

Nega que l'amnistia s'hagi tractat en la taula de negociació dels PGE

BARCELONA, 27 nov. (EUROPA PRESS) -

La consellera de Justícia de la Generalitat, Ester Capella, ha explicat aquest divendres que l'aplicació del dret penal i penitenciari s'ha de basar en l'evolució dels empresonats i no pas en el seu pensament ideològic, i ha acusat el Tribunal Suprem de "canviar el sistema penitenciari amb els líders independentistes presos".

En una entrevista a Ràdio 4 i La 2 que ha recollit Europa Press, la consellera ha reaccionat a una informació que ha avançat aquest divendres el diari 'El País' en la qual els magistrats del Suprem es decanten per estimar el recurs de la Fiscalia contra el tercer grau als líders independentistes presos per la seva "manca de penediment".

Capella ha afirmat que el Suprem travessa una línia que té a veure amb la llibertat ideològica i amb el dret d'expressar les ideologies polítiques, perquè si es confirma aquesta possible decisió "canviarien el sistema penitenciari per introduir el penediment com un element de decisió per progressar de grau".

La consellera ha considerat que en un estat democràtic i de dret és "deplorable" que els mitjans avancin la decisió del tercer grau abans que es notifiqui la resolució als mateixos presos, i ha recordat que els magistrats de vigilància penitenciària no només han avalat el tercer grau sinó també l'article 100.2 "amb solidesa en l'argumentació jurídica".

'HO TORNAREM A FER'

Capella ha argumentat que "si el 'ho tornarem a fer' és una presumpció de culpabilitat hi ha una ruptura explícita del sistema del Codi Penal", i ha criticat la manera d'actuar de l'alt tribunal pel que fa als líders independentistes presos i ha defensat l'amnistia.

Ha explicat que a hores d'ara als centres penitenciaris catalans hi ha 1.000 persones que no hi haurien de ser, que haurien d'estar classificats amb tercer grau perquè són delictes lleus, i ha considerat que l'ingrés a la presó comporta una ruptura emocional i socioeconòmica dels presos i de tot el seu entorn familiar, i que "la presó hauria de ser l'última opció".

PRESSUPOSTOS

Sobre el pacte dels pressupostos generals de l'Estat (PGE) entre el Govern central i ERC, Capella ha defensat que és millor donar suport a uns comptes que fer govern amb el PSC a la Diputació de Barcelona, en relació amb JxCat, i ha preguntat retòricament: "És bo o no tenir recursos per fer front a les necessitats de la ciutadania?", i ha afegit que els republicans voldrien que Catalunya fos un estat per poder decidir-ho tot.

Capella ha negat que l'amnistia s'hagi tractat en la taula de negociació dels pressupostos i, pel que fa a les negociacions amb el Ministeri de Justícia sobre si hi podria haver més jutjats a Catalunya, ha explicat que "des del 2018 fins ara s'han engegat 22 òrgans judicials, una inversió de 14,2 milions d'euros, i des del 2016 que no arriba ni un cèntim per posar en funcionament aquests jutjats".

Finalment, pel que fa a ser la segona de la llista d'ERC en les eleccions ha manifestat que "és una decisió que han de prendre els òrgans d'ERC", però ha assegurat que es presentarà pel districte de Sarrià-Sant Gervasi.