Antònia Vicens, Premi Nacional de Poesia: "És una vergonya que en democràcia hi hagi presos polítics. Que els alliberin"

17 de octubre de 2018

MADRID, 17 Oct. (EUROPA PRESS) -

L'escriptora mallorquina Antònia Vicens, guardonada aquest dimecres amb el Premi Nacional de Poesia 2018, ha demanat que "deixin en llibertat els presos polítics" pel conflicte entre Catalunya i Espanya, en entendre que és "una vergonya que passi això en democràcia".

"Han de ser al carrer", ha defensat en declaracions a Europa Press la poeta, qui recorda que té poemes publicats i dedicats als polítics catalans presos. "Estaria malament si em fico a casa en rebre el premi i no dic res sobre això", ha reconegut l'autora mallorquina, qui no obstant això no s'ha plantejat rebutjar el guardó.

"No, perquè tinc esperança que Catalunya i Espanya s'entenguin i Espanya acabarà respectant la decisió de vot dels catalans", ha afegit. Vicens ha apuntat que ja va rebutjar un premi del Govern balear de Jaume Matas perquè "va fer una campanya en contra de la unitat de la llengua catalana".

"El que passa a Catalunya és molt trist, no només pels catalans que estimen la cultura i la història de Catalunya, sinó per a totes les persones que estimen la llibertat d'expressió. Estic a favor d'ells i per a mi escriure sempre ha estat llibertat: que encara hi hagi barreres per a les paraules i les expressions em sembla fatal", ha afegit.

Vicens, qui escriu en català i també ha rebut recentment el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat, reconeix que la publicació d'obres en aquesta llengua és "innegociable", encara que ha matisat que no té res contra del castellà", una llengua que "estima i que enriqueix". "Però és que la llengua catalana m'apassiona", ha defensat.

A partir del 2006, l'autora va passar de la narrativa a la poesia, una decisió "gens premeditada". "Van començar a venir-me històries, imatges i vaig pensar que la vida se'm queia a trossos i no ho podia agafar en prosa", ha destacat.

Vicens ha afirmat que mai no pensa si "la poesia està de moda o si es valora", perquè és la seva manera per "expressar el pou interior" de cadascú. Respecte a la destinació del premi --"per a una poeta jubilada està bé", ha comentat amb humor sobre els 20.000 euros--, podria anar a parar a "crear un jardí petit".