Un algoritme podria indicar quins pacients es poden beneficiar de la resincronització cardíaca

Un algoritme podria indicar quins pacients es poden beneficiar de la resincronització cardíaca
9 de novembre de 2018 EUROPA PRESS - ARCHIVO

BARCELONA, 9 Nov. (EUROPA PRESS) -

Un estudi internacional dirigit pel Grup d'Investigació PhySense del BCN MedTech de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha implementat un algoritme que, a partir de dades ecocardiogràfiques complexes i paràmetres clínics, podria identificar de manera precisa quins pacients amb insuficiència cardíaca es poden beneficiar d'una teràpia de resincronització cardíaca.

En l'assaig es van estudiar 1.106 pacients amb diagnòstic d'insuficiència cardíaca, dels quals 677 van rebre teràpia de resincronització cardíaca i 429 van ser tractats només amb un desfibril·lador cardioversor implantable, ha informat aquest divendres la UPF en un comunicat.

En analitzar la funció cardíaca juntament amb paràmetres demogràfics, clínics i de mesurament, l'algoritme va ser capaç d'agrupar pacients per la seva similitud utilitzant tècniques d'agrupament no-supervisat, i analitzar les característiques de cada grup per així relacionar-les amb les respostes terapèutiques obtingudes.

Els autors proposen una tècnica basada en l'aprenentatge automàtic no-supervisat que caracteritza individus de manera precisa a partir de paràmetres clínics, per tal de superar les limitacions de les guies clíniques.

Les dades sobre l'estructura i la funció cardíaca proporcionades per l'ecocardiografia contenen una gran quantitat d'informació del cicle cardíac que tradicionalment està desaprofitada.

1.600 PARÀMETRES PER PACIENT

L'algoritme proposat en el treball integra més de 1.600 paràmetres per pacient que inclouen dades demogràfiques, clíniques i de mediació, així com patrons complexos de forma i deformació del ventricle esquerre, que són impossibles de descriure amb mètodes tradicionals.

Segons els autors, els resultats d'aquest estudi "serveixen com una prova de concepte en què la integració de tots aquests paràmetres clínics utilitzant algoritmes d'aprenentatge automàtic no-supervisat pot proporcionar una classificació clínicament significativa d'un conjunt de pacients amb insuficiència cardíaca", la qual cosa pot ajudar a optimitzar la taxa de resposta a tractaments com el de resincronització cardíaca.