Publicat 19/02/2019 12:59

Turull sobre la desobediència al TC: va haver-hi "ponderació" entre la llei i el "compromís amb els ciutadans"

Interrogatori a Jordi Turull en el judici pel procés
SEÑAL DE TV DEL TRIBUNAL SUPREMO

Acusa Rajoy de desobeir el Constitucional mentre a ell el posen a la presó: "Ser constitucionalista és una ganga"

MADRID, 19 febr. (EUROPA PRESS) -

L'exconseller de la Presidncia Jordi Turull ha respost aquest dimarts a les preguntes del fiscal sobre les contínues desobedincies a les resolucions del Tribunal Constitucional que deixaven en suspens les lleis de desconnexió i de referndum i ha dit que el Govern va fer un "exercici de ponderació" entre "el que diuen les lleis" i el seu "compromís amb els ciutadans de Catalunya".

Durant la seva declaració en el judici pel procés independentista a Catalunya, l'acusat ha reiterat diverses vegades que la convocatria de referndum "no té cap retret penal" i que, davant les impugnacions del Govern central a determinades lleis o els advertiments que arribaven del TC, l'Executiu llavors presidit per Carles Puigdemont havia de fer un "exercici d'equilibri" entre "el que diuen les lleis" i el seu "compromís amb els ciutadans de Catalunya".

De fet, una de les paraules que més ha repetit Turull durant l'interrogatori ha estat el verb "ponderar": "Vam fer un exercici de ponderació"; "Nosaltres ho ponderem tot"; "Ja ho he dit abans, un polític ha de ponderar-ho tot", han estat les expressions que ha fet l'acusat quan ha hagut d'explicar per qu van seguir endavant amb el referndum illegal mentre els arribaven les notificacions del Constitucional.

"Un polític ha de ponderar-ho tot. El que diu la llei, per totes les lleis; que el Govern es deu al Parlament; que est despenalitzat convocar referndums; ponderar el nostre compromís amb els ciutadans de Catalunya... Ponderant-ho tot va ser la manera que vam anar actuant", ha manifestat.

Aquest "compromís" amb els ciutadans que ha allegat l'exconseller és la resposta del Govern al "moviment independentista" que, en la seva opinió, "va de baix cap amunt". "No s'impulsava la determinació ciutadana, ja existia i calia donar-hi una solució política", ha afirmat, després de la qual cosa ha negat que es volgués crear conflictivitat al carrer, perqu "els fets ho desmenteixen" perqu tant el Govern catal com el Parlament van fomentar "insistentment el dileg" amb l'Estat. "Com deia Antonio Machado, abans de dialogar cal escoltar. A Catalunya la paraula resignació no existeix en el diccionari polític", ha subratllat.

L'exconseller ha aprofitat per denunciar que "l'Estat ha incomplert 25 vegades sentencies del Tribunal Constitucional" i que ell, per un acte en el qual se l'advertia sobre la convocatria del referndum, fa un any que est en presó provisional.

"Aix de posar-se el vestit de constitucionalista penalment és una ganga perqu et permet incomplir els mandats del Tribunal Constitucional quan vulguis. Jo fa un any que soc a la presó per un acte que no mereix cap retret penal. Després ens diran que no ens persegueixen per les nostres idees; ja ho veig", ha censurat Turull en resposta a les preguntes del fiscal Jaime Moreno.

Turull i Moreno han protagonitzat un interrogatori molt tibant, amb contínues interrupcions i respostes de vegades irniques, que ha obligat el president del tribunal, el magistrat Manuel Marchena, a intervenir per dirigir la declaració i sollicitar a l'exconseller que es limiti a respondre a all que se li pregunta, sense entrar en valoracions polítiques.

L'acusat, per a qui el Ministeri Públic demana 16 anys de presó per rebellió, ha reconegut que l'única comunicació del Constitucional que va rebre ell personalment va ser a mitjans de setembre del 2017, unes setmanes abans de l'1-O, i en ella, segons ha explicat, se li va notificar la inconstitucionalitat de les lleis de desconnexió aprovades uns dies abans pel Parlament i se'l va advertir d'una querella preventiva per desobedincia continuada".

Turull ha protestat per aix, moment en qu ha hagut d'intervenir el president del tribunal, el magistrat Manuel Marchena, en una de les nombroses vegades en qu ha hagut de cridar a l'ordre l'acusat per fer "judicis de valor".

En una altra part de l'interrogatori, Turull ha dit que desconeixia el document Enfocats --com ja van fer Oriol Junqueras i Joaquim Forn--, el suposat full de ruta per aconseguir la independncia de Catalunya, i que tampoc no sabia de l'existncia de l'agenda en la qual Josep Maria Jové, ex-número dos del vicepresident Oriol Junqueras, va fer tot tipus d'anotacions sobre aquest procés i la constitució d'un futur estat catal.

A partir de les anotacions de Jové, el fiscal ha anat preguntant a l'acusat per les nombroses reunions celebrades el 2016 en el marc del Parlament, quan era president del grup de Junts pel Sí, pocs mesos després de la investidura de Carles Puigdemont. Segons la seva versió, del que es va parlar en aquelles cites va ser de com continuar amb la legislatura després que la CUP votés en contra dels pressupostos.

A la pregunta de si en aquelles reunions o en les trobades del mateix Govern es van expressar dubtes sobre a qui obeiria la Policia, Turull ha assegurat que no i que Puigdemont "sempre deia que la Policia faria la seva tasca i compliria les resolucions judicials". "El president sempre ha estat molt explícit. Sempre va dir que els Mossos complirien amb el seu deure", ha remarcat.

També basant-se en l'agenda de Jové, el fiscal ha volgut saber si l'expresident catal Artur Mas va dir en una reunió que un Govern espanyol feble i antisobiranista "facilitaria la mobilització" i que "el conflicte seria superior" a la consulta del 9 de novembre de 2014. Segons Turull, aix és "impossible".

Más noticias



www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés