25 de març de 2020

Torra exigeix al Govern un confinament "dràstic" i una renda bàsica universal

També reclama suspendre pagament d'impostos, liquiditat per a empreses i reforçar la sanitat

Torra exigeix al Govern un confinament "dràstic" i una renda bàsica universal
GENERALITAT DE CATALUNYA

BARCELONA, 25 mar? (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha insistit aquest dimecres a demanar al Govern el confinament "dràstic" excepte pels ciutadans que treballen en serveis essencials, per combatre el coronavirus, i ha exigit com una renda bàsica universal.

En la seva compareixença telemàtica davant els presidents dels grups parlamentaris, Torra ha exposat els cinc punts que considera necessaris aplicar a Catalunya i en la resta de l'Estat per parar "el cop i donar confiança i seguretat" als ciutadans.

A més de reclamar el confinament total i una renda bàsica universal, ha argumentat la importància de recolzar a les empreses i autònoms amb crèdits i liquiditat; la suspensió del pacte d'impostos, lloguers i subministraments, i reforçar el màxim possible el sistema sanitari i assistencial.

"Tot això ha de fer-se junts i alhora. No anirem endavant si apliquem una mesura però no les altres", ha advertit Torra, que ha demanat ajuda i generositat als grups per avançar en favor de la salut dels ciutadans, deixant de costat els blocs i colors polítics.

Després de repassar les mesures adoptades des del Govern fins ara, el president ha insistit en el confinament total en diverses ocasions durant la seva intervenció, destacant que no es tracta de cap privilegi i que seria positiu que es decretés en tot l'Estat: "El confinament, com més dràstic, millor. Més curt serà el període de crisi".

"De debò, els parlo des del cor. No és un problema polític, ni de fronteres, ni de banderes. Ja està bé de fer demagògia amb aquesta qüestió", ha recalcat.

Sense ànim de buscar polèmica, ha dit, ha reclamat transparència per saber com s'està distribuint el material sanitari, perquè "s'està afrontat l'epidèmia amb els recursos propis que ja tenia la Generalitat".

"La recentralització del material no està funcionant, i és urgent solucionar-ho", ha reclamat Torra, que ha demanat preparar el sistema sanitari per evitar el seu col·lapse i fer un esforç en les residències de gent gran.

En l'àmbit econòmic, ha avisat que "caldrà endeutar-se molt", per la qual cosa ha demanat dotar a les comunitats del finançament que requereixin.

PACTE DE RECUPERACIÓ

També ha reclamat la importància d'elaborar un pacte de recuperació econòmica, social i sanitària perquè "la crisi tindrà uns efectes devastadors que ningú és capaç de calcular".

"Necessitem un pacte de país per reactivar tots els sectors que hauran quedat danyats. Quan arribi aquest moment serà necessari tenir sentit de país, deixar de costat interessos de partit o de part", ha assegurat Torra, que ha apel·lat a actuar amb col·laboració i generositat.

Contador

Més llegides