Rivera anuncia que la seva llei de gestació subrogada es debatrà al Congrés al febrer i proposa donar llibertat de vot

Rivera anuncia que la seva llei de gestació subrogada es debatrà al Congrés al febrer i proposa donar llibertat de vot
14 de gener de 2019 EDUARDO PARRA - EUROPA PRESS

MADRID, 14 Gen. (EUROPA PRESS) -

Ciutadans vol debatre al febrer al Congrés la seva proposició de llei sobre gestació subrogada que va ser registrada al Congrés fa un any i mig. Així ho ha anunciat el president de la formació taronja, Albert Rivera, en una entrevista a Onda Cero recollida per Europa Press, en la qual ha proposat que es doni llibertat de vot als diputats davant les discrepàncies internes existents especialment en el PSOE i PP sobre aquest assumpte.

"Avanço avui que la primera llei que portarà Ciutadans al febrer al Congrés serà la llei de gestació subrogada per primera vegada a Espanya", ha explicat Rivera que ha expressat la seva confiança que els partits amb representació parlamentària "tinguin una visió progressista, que no tinguin complexos ni visions del segle passat". El PSOE ha avançat ja el rebuig a la proposició de llei de Ciutadans, igual que Podem, mentre el PP s'ha mostrat partidari d'obrir un fòrum de debat intern i fins i tot algun sector del partit ha advocat per demanar llibertat de vot per als seus diputats.

Precisament, Rivera ha demanat als grups parlamentaris que "si no ho tenen molt clar" donin "llibertat de vot" per entendre que aquest "és un assumpte de moral, de consciència i igual que s'ha produït en debats com el de l'avortament o el divorci". En la seva opinió, "en una llei d'aquesta naturalesa els diputats han de poder votar lliurement". De fet, el dirigent de Ciutadans ha assegurat "no tenir cap inconvenient" que els seus parlamentaris "puguin debatre amb normalitat perquè aquest pot ser també un avanç en llibertats civils".

Rivera ha recordat que la proposició de llei del seu grup parlamentari va ser presentada fa un any i "toca debatre-la, perquè és un avanç que ja han fet altres països com els Estats Units, el Canadà i el Regne Unit". En la seva opinió, "no té sentit haver d'anar-se'n a l'estranger perquè a Espanya existeix una espècie de doble moral per la qual alguns polítics no ho permeten".

Sobre la postura de VOX respecte a la gestació per substitució, ha recordat que la formació de Santiago Abascal "no té diputats a la Cambra" i ha insistit en la voluntat del seu partit de "debatre i esmenar (la proposició de llei) per arribar a consensos", però ha descartat que "fiqui el cap sota l'ala després del que està passant a Ucraïna i que hi hagi famílies que no poden inscriure els seus fills a Espanya".

CONTINGUT DE LA PROPOSICIÓ DE LLEI

La proposició de llei registrada per Ciutadans planteja que la dona gestant tingui més de 25 anys, sigui espanyola o resident al país, hagi estat mare amb anterioritat, no compti amb antecedents penals i compleixi amb una renda mínima. A més, aquesta dona no podrà cedir el ventre més de dos cops, no pot compartir cap tipus de relació sanguínia amb els pares subrogants i tampoc el bebè pot tenir material genètic seu.

Pel que fa als subrogants, Ciutadans també exigeix que tinguin un mínim de 25 anys, que és l'edat mínima també per a les adopcions. Hauran de demostrar que han esgotat totes les possibilitats de gestar a través d'altres mitjans disponibles i, aquells que siguin parella, hauran d'estar casats o ser parella de fet.

El contracte entre les dues parts ha de ser "altruista" i els únics diners que s'aportaran en aquesta pràctica són els necessaris per cobrir les despeses de l'embaràs i les possibles molèsties que aquesta situació pugui ocasionar.

Ciutadans proposa, a més, un Registre Nacional de Gestació per Subrogació, en el qual s'han d'inscriure aquelles dones que "lliurement desitgin oferir la capacitat de gestar" i aquells que vulguin ser pares a través d'aquesta pràctica. De la mateixa manera, aquest cens haurà de recollir també els contractes als quals les dues parts hagin arribat.

CONSELLERIA DE FAMÍLIA A ANDALUSIA

Pel que fa a la possibilitat que Andalusia compti amb una Conselleria de Família com han pactat PP i VOX, Rivera ha precisat que la comunitat andalusa comptarà amb una "Conselleria de Famílies amb s". En aquest sentit, ha argumentat que "hi ha famílies tradicionals, famílies divorciades, amb pares i mares del mateix sexe, famílies que volen ser pare i mare per gestació subrogada" i, "per tant", ha afegit, "hi haurà Conselleria de Famílies, amb s, perquè aquest és el segle XXI i no cal tornar al segle XX".

Sobre el nom que portarà la citada conselleria, Rivera ha assegurat que li "és igual", perquè "l'important són els continguts".

Contador

Més llegides