6 de desembre de 2018

El Rei reivindica la plena vigència dels valors constitucionals: reconciliació, enteniment i integració

Reconeix el paper de Joan Carles I i mira al futur amb voluntat d'adaptar la "manera de fer i de viure a la realitat de cada moment"

El Rei reivindica la plena vigència dels valors constitucionals: reconciliació, enteniment i integració
EDUARDO PARRA - EUROPA PRESS

MADRID, 6 Des. (EUROPA PRESS) -

El Rei Felip VI ha reivindicat aquest dijous, en el 40è aniversari de la Constitució del 1978, la "plena vigència" dels valors que van inspirar la Carta Magna, particularment el desig de reconciliació, la voluntat d'enteniment i la vocació d'integració.

"L'esperit de reconciliació, perquè la Constitució és un mandat permanent de concòrdia entre els espanyols; la voluntat d'enteniment, a través de la paraula, la raó i el dret; la vocació d'integració, respectant les nostres diferències i la nostra diversitat, i l'ànim, solidari i generós, que edifica i cohesiona la fibra moral de la nostra societat", ha proclamat en un discurs en l'hemicicle del Congrés dels Diputats.

El cap d'Estat ha subratllat que, gràcies a la Constitució espanyola "Espanya viu avui en democràcia i en llibertat". Sota la vigència de la Constitució, ha dit, Espanya ha viscut "el canvi polític, territorial, internacional, econòmic i social més profund i més radical de la seva història" i és avui una democràcia "plenament consolidada".

Així, ha sostingut que "resoldre els desacords mitjançant el diàleg, respectar les lleis i els drets dels altres, exercir aquests drets i acudir als tribunals per defensar-los i complir les seves decisions són principis definitivament arrelats als comportaments dels ciutadans".

Això sí, ha assenyalat que ara és moment de "pensar en el futur" i seguir construint "una Espanya renovada". Per això, ha cridat a sumar aquest immens patrimoni de llibertats, drets i benestar" a una "voluntat d'anar adaptant i emmotllant" la "manera de fer i de viure la realitat de cada moment, amb esperit crític però sempre constructiu".

En el seu discurs, el rei Felip ha citat paraules dels pares de la Constitució i ha reconegut el paper del seu pare, Joan Carles I, en l'impuls de la monarquia parlamentària "de forma decisiva i determinant", amb el "suport permanent i compromès" de la Reina Sofia, unes paraules que han estat rebudes per un llarg aplaudiment de l'hemicicle.

I a més, ha subratllat el seu propi compromís de la Constitució i la seva "lleialtat" al poble espanyol, com a cap d'Estat constitucional. "La Corona està ja indissolublement unida, a la vida d'Espanya, a la democràcia i la llibertat".