15 de maig de 2019

Puigdemont es querella contra dos membres de la JEC per excloure'l de les europees

Els acusa de "proximitat" al PP i Cs

Puigdemont es querella contra dos membres de la JEC per excloure'l de les europees
EUROPA PRESS

BARCELONA, 15 Maig (EUROPA PRESS) -

La coalició electoral Lliures per Europa (Junts) encapçalada per l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha presentat una querella als jutjats de Madrid per presumpta prevaricació administrativa contra els vocals de la Junta Electoral Central (JEC) Carlos Vidal i Andrés Betancor per la decisió de l'òrgan d'excloure'l a ell i als exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí de la llista a les eleccions europees.

En la querella recollida per Europa Press, la coalició ha al·legat que es dirigeix l'acció contra Vidal i Betancor perquè tots dos "són membres de la JEC a proposta dels dos partits polítics que van presentar aquestes queixes davant aquest òrgan, perquè fossin exclosos", en referència al PP i Cs, respectivament.

I ha recordat que tots dos querellats ja "s'havien pronunciat públicament en contra del senyor Puigdemont, el partit polític que ell lidera i, fins i tot, l'opció política que els tres candidats, llavors exclosos, representen en termes molt contundents i desfavorables" en mitjans de comunicació i a Twitter.

Sobre la decisió d'excloure'ls del 28 d'abril --que va ser posteriorment revocada per un jutjat contenciós de Madrid el 6 de maig--, ha indicat que va ser "dictada pels dos querellats, contaminats prèviament per les seves respectives posicions ideològiques i polítiques així com per la seva proximitat als partits polítics que van instar l'exclusió dels tres primers candidats de la coalició querellant" i que era contrària a les disposicions legals.

"Per a qualsevol operador jurídic mitjà, no pot sinó desprendre's que aquest [l'acord de la JEC d'excloure'ls] es basa en una argumentació jurídica patentment absurda i irracional" i que no compleix amb la regulació del procés electoral, ha assenyalat.

I ha afegit: "És veritablement inaudit, també perillós en termes democràtics, que, aprofitant-se del seu infinit poder en període electoral, els querellats, animats pel seu desig d'aniquilar els seus enemics polítics, com s'aprecia en el present cas, dictessin una resolució obertament arbitrària i extravagant per impedir que els tres candidats exclosos fessin ús del seu dret de sufragi passiu".

ARGUMENTS

Per argumentar la "notòria i evident contradicció amb la legislació vigent" de l'acord de la JEC que els va excloure, la coalició ha recordat que va haver-hi un vot particular del president de l'òrgan, Santiago Menéndez; el seu vicepresident, Eduardo Calvo, i les vocals Ángela Figueruelo i Inés Olaizola.

A més, ha considerat que alguns punts de l'acord com l'exigència d'estar en el cens electoral per poder presentar-se a les eleccions i que la situació de rebel·lia processal que va al·legar la JEC com a causa d'inelegibilitat no es corresponen amb el que estableix la llei.

Sobre el primer punt, ha al·legat que van citar diversos fragments de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg) de manera "injusta" i que van ometre alguns fragments per, al seu parer, sustentar el suposat requisit de ser resident en territori espanyol per poder presentar-se a les eleccions.

I sobre la situació de rebel·lia al·legada per l'acord de la JEC revocat, ha apuntat que "no és en cap cas una causa d'inegibilitat ni pot privar ningú de la seva condició d'elector" i que és directament imputable a la decisió del magistrat instructor del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, de retirar les ordres d'extradició.