9 de abril de 2019

El PNB i el PDeCAT subscriuen el seu acord per defensar "les nacions" basca i catalana en les institucions

Demanen a l'Estat que "obri les portes d'un diàleg resolutiu" i a la UE que "acompanyi adequadament aquest procés"

El PNB i el PDeCAT subscriuen el seu acord per defensar "les nacions" basca i catalana en les institucions
EUROPA PRESS

BILBAO, 9 Abr. (EUROPA PRESS) -

El PNB i el PDeCAT han subscrit aquest dimarts a Bilbao un acord de col·laboració institucional per després de les eleccions europees, a les quals aquesta vegada no concorren en coalició, amb l'objectiu de defensar, de manera conjunta, "el reconeixement de les nacions basca i catalana", i el seu "dret d'autodeterminació" en les institucions que tinguin representació, però, sobretot, al Parlament Europeu.

El president del PNB, Andoni Ortuzar, i el del PDeCAT, David Bonvehí, han subscrit, a la seu de Sabin Etxea de la capital biscaïna, una declaració d'acció conjunta en la qual subratllen que han de traslladar a l'Eurocambra "el diàleg democràtic com a única via de resolució possible dels problemes polítics entre Euskadi i Catalunya amb l'Estat espanyol".

Tots dos líders polítics s'han compromès a promoure a la UE un debat sobre l'encaix de les nacions sense estat, seguint el lema d'"Units en la diversitat".

El text destaca que "Euskadi i Catalunya són dues nacions que han compartit durant la seva llarga història un anhel de llibertat", i subratlla que tots dos partits han "lluitat, al llarg d'aquests últims 40 anys, per aconseguir un encaix digne, just i respectuós" de les seves "nacions en el marc de l'Estat espanyol i de l'Europa unida", sense aconseguir-ho.

Així mateix, denuncien que "les forces majoritàries espanyoles" han "obstaculitzat el desenvolupament ple de l'autogovern" a Euskadi i Catalunya, en mantenir "una visió uniformitzadora de les identitats plurals", i critiquen "el dèficit democràtic de l'Estat". "El procés català ha estat una bona prova d'això", asseveren.

El document rubricat pel PNB i el PDeCAT fa una doble crida, d'una banda a les Institucions de l'Estat espanyol, perquè "obrin les portes d'un diàleg resolutiu", i una altra a les de la Unió Europea, "perquè acompanyin adequadament aquest procés".

"Fer-se el desentès a les legítimes aspiracions sobiranistes d'una gran majoria de les societats catalana i basca, o recórrer sistemàticament a la judicialització i criminalització de qui pensa diferent, l'única cosa que s'aconsegueix és enverinar encara més el problema, a més de provocar frustració social", assevera l'acord.

Totes dues formacions es comprometen a "treballar per a la necessària millora de la qualitat democràtica de les institucions" en les quals participen "i posar fi a aquesta època de negació de la política com a via per resoldre els conflictes".

EUROPEES

El president de l'EBB del PNB ha recordat que, a les portes de les eleccions europees, la UE "ha de resoldre donar un sostre i un reconeixement digne a realitats com Catalunya i Euskadi", que són "nacions sense Estat".

"Som societats profundament europeistes, però no hem aconseguit encara el buit i la representació que ens mereixem en el concert europeu. Aquest és el propòsit d'aquesta declaració que avui signem i que tindrà un desenvolupament al llarg de la propera legislatura, especialment al Parlament Europeu", ha afegit.

Andoni Ortuzar ha advocat perquè la UE "es fa des de baix cap amunt i no de dalt a baix". "No fa falta ser doctor en ciències polítiques per adonar-se que aquesta legislatura, tant en el plànol europeu com en l'espanyol, estarn sobre la taula d'una manera o d'una altra. Ho estem veient en aquesta campanya d'eleccions generals, que aquest és un assumpte nuclear i crític per part de la dreta espanyola. Nosaltres mirarem que sigui crític i per bé al llarg de la legislatura", ha assegurat.

DAVID BONVEHÍ

El president del PDeCAT ha recordat "la relació gairebé històrica" amb el PNB i ha destacat la "importància" per al seu partit de la signatura de la declaració de col·laboració institucional per "aprofundir en la recerca de l'encaix de totes dues nacions", que tinguin "tots els drets", entre ells, el de l'autodeterminació.

"El nostre propòsit amb aquesta declaració també és deixar clar que, encara que no coincidim en una coalició electoral amb el PNB, la nostra relació serà igual d'intensa que aquests anys, i s'estructurarà en una col·laboració dels nostres eurodiputats, però també estudiarem si al Congrés dels Diputats i al Senat continuem amb iniciatives conjuntes, després de les eleccions europees i generals", ha indicat.

En aquest sentit, ha volgut deixar clar que les relacions entre el PDeCAT i el PNB "no s'acaben", sinó, "al contrari, s'intensifiquen". "I, si no anem plegats en una coalició electoral, és perquè a Catalunya estem vivint un procés independentista que ens ha portat a què el nostre president legítim (Carles Puigdemont) sigui a l'exili, que tinguem presos polítics a les presons espanyoles de manera injusta", ha afegit.

Per això, han optat per presentar "una candidatura únicament amb prisma catalanista i del procés independentista a Catalunya". "Aquesta candidatura, que és únicament transversal i independentista catalana, entenem que és millor que es presenti només amb la visió catalana del procés, però, després, les relacions entre el PDeCAT i el PNB seran les mateixes que fins ara", ha reiterat. Finalment, ha agraït als jeltzales que "hagin entès" les seves intencions i prossegueixin amb la seva col·laboració.