El PNB descarta donar suport als PGE de manera "incondicional" i recorda que el vot català "serà determinant"

Bildarratz adverteix que Cs, PP i Vox "intentaran conformar majories per tot l'Estat" a partir de les eleccions del 26 de maig

El PNB descarta donar suport als PGE de manera "incondicional" i recorda que el vot català "serà determinant"
14 de gener de 2019 PNV - ARCHIVO

BILBAO, 14 Gen. (EUROPA PRESS) -

El senador del PNB Jokin Bildarratz ha rebutjat que la formació jeltzale doni suport als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de manera "incondicional", i ha recordat que el vot català serà "determinant".

En declaracions a Radio Euskadi, recollides per Europa Press, el representant jeltzale s'ha referit, entre altres qüestions, a la situació generada a Andalusia i al projecte de comptes presentat pel PSOE.

En aquest sentit, ha remarcat que la seva formació té "la millor de les actituds" per "impulsar" l'aprovació dels pressupostos, però té "dues condicions: que respectin el que es va pactar amb Mariano Rajoy, al la qual cosa es va comprometre Pedro Sánchez en el debat de la moció de censura, i que atenguin les necessitats que hi ha per a Euskadi, que són moltes i les posarem sobre la taula, tot i saber que seran unes negociacions àmplies i difícils".

Jokin Bildarratz ha manifestat que és "molt important que hi hagi uns pressupostos" en un context internacional de "molta incertesa", que és "el pitjor" per a l'economia, i en el qual "no ens podem permetre generar més inestabilitat".

Així mateix, ha assenyalat que al PP i a Ciutadans "sembla que els convenen unes eleccions", tenint en compte l'"alternativa Andalusia", però ha subratllat que "les eleccions toquen al juny del 2020 i tot el que sigui avançar, és forçar alguna cosa que és no deixar que es desenvolupi la mateixa democràcia i els acords".

"Cal intentar arribar a acords", ha emplaçat el senador jeltzale, que ha advertit que, per a això, hi ha "dues vies, l'alternativa que tenim avui dia i l'alternativa Andalusia".

El PNB, segons ha reiterat, "treballarà per l'alternativa que conformem els que donem suport a la moció de censura i, amb responsabilitat, hem de mostrar aquesta actitud positiva per poder donar un acord i donar estabilitat a tothom, entre els quals es troba Euskadi". En qualsevol cas, ha recordat que "el determinant" serà "el vot català".

ANDALUSIA

Després d'advertir que ja "no és suficient amb dos partits per conformar govern", com s'ha vist a Andalusia, ha ressaltat que tots els estudis demostren que "fan falta tres forces per conformar un executiu més o menys estable".

"El dilema és que o s'aferma la situació actual o s'aferma l'alternativa andalusa, que és blanquejar o donar forma a un partit que està molt a l'extrema dreta", ha afegit.

En aquesta línia, ha lamentat que Vox proposi "la desaparició de l'estat amb les comunitats autònomes, la centralització de la justícia o l'educació", la qual cosa suposa "un model que no encaixa amb que la resta de forces hem estat defensant".

"Cs, PP i Vox intentaran conformar majories per tot l'Estat a partir del 26 de maig. També Cs és capaç de tancar un acord amb el PP i Vox i el que volen és desgastar les institucions i el que pugui suposar una mica de pluralitat. Això és el que ha de conformar aquest cordó sanitari", ha afegit.

Contador

Més llegides