Actualitzat 30/10/2020 10:33

El PIB registra un augment històric del 16,7% el tercer trimestre i Espanya surt de la recessió

Variació trimestral del PIB d'Espanya fins el tercer trimestre del 2020 (INE)
EPDATA

El PIB interanual modera la caiguda al 8,7%, en relació amb el 21,5% del trimestre anterior, i el consum de les llars es dispara durant l'estiu

MADRID, 30 oct. (EUROPA PRESS) -

L'economia espanyola va abandonar la recessió el tercer trimestre de l'any després de registrar un creixement del PIB del 16,7% entre juliol i setembre, l'avanç trimestral més destacat de la sèrie històrica que gestiona l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i que arrenca el 1970. Fins ara, el repunt trimestral del PIB més important corresponia al tercer trimestre del 1972, quan va pujar un 2,2%.

Amb aquest avanç del PIB durant el tercer trimestre, després de l'estat d'alarma, Espanya va sortir de la recessió tècnica en la qual va entrar el segon trimestre de l'any després d'haver registrat dos trimestres consecutius en negatiu, amb caigudes de l'economia del 5,2% el primer trimestre i del 17,8% el segon.

L'avanç trimestral del PIB el tercer trimestre, que l'INE haurà de confirmar el 23 de desembre, supera les previsions del Govern espanyol, que apuntava a un creixement trimestral de al voltant del 13%.

En taxa interanual, el PIB del tercer trimestre es va contraure un 8,7%, comparat amb el descens del 21,5% del trimestre anterior. Es tracta de la segona reculada interanual més gran de tota la sèrie després de la que es va registrar el segon trimestre d'aquest any.

La demanda nacional va restar 7,8 punts a la variació interanual del PIB el tercer trimestre, taxa 11 punts superior a la del segon trimestre. De la seva banda, la demanda externa va restar 0,9 punts, la qual cosa suposa 1,8 punts més que el trimestre passat.

EL CONSUM DE LES LLARS ES DISPARA UN 20,7% A L'ESTIU

Les dades trimestrals mostren una pujada històrica del consum de les llars del 20,7%, en contrast amb la caiguda, també històrica, que es va registrar el segon trimestre (-20,4%). D'altra banda, la despesa pública va augmentar entre juliol i setembre un 1,1%, vuit dècimes més que el segon trimestre, mentre que la despesa en consum de les institucions sense finalitats de lucre i al servei de les llars va retrocedir un 0,4%, davant l'augment del 0,2% del trimestre previ.

Alhora, la inversió va registrar un avanç històric del 19,9% el tercer trimestre (-22,1% el segon trimestre), amb un increment rècord del 34,7% en el cas de la inversió en maquinària i béns d'equip. La inversió en habitatge, de la seva banda, va créixer un 16,6%, en relació amb la reculada del 22,6% del segon trimestre.

L'INE assenyala que la situació que ha desencadenat el coronavirus fa que certes variables, com les hores efectivament treballades, siguin més rellevants actualment a l'hora de mesurar l'evolució de l'ocupació. "Es considera que aquesta variable, comparat amb els llocs de treball equivalents a temps complet, és la que reflecteix de manera més clara els efectes induïts en l'ocupació per la pandèmia i les successives mesures per combatre'n els efectes", apunta.

L'ocupació de l'economia, en termes d'hores treballades, es va disparar el tercer trimestre un 24,7% respecte al trimestre anterior. Aquesta taxa és de menys magnitud que la dels llocs de treball equivalents a temps complet (del 16%, la qual cosa suposa 33,7 punts més que el segon trimestre) a causa de l'augment que s'observa en la jornades mitjanes a temps complet (+7,5%).

En termes interanuals, les hores treballades decreixen un 6,2%, taxa 18,7 punts superior a la del segon trimestre. D'altra banda, els llocs equivalents a temps complet retrocedeixen un 5,5%; és a dir: 12,9 punts més que el segon trimestre, la qual cosa suposa que en un any s'han destruït 1,01 milions d'ocupacions equivalents a temps complet.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés