29 de gener de 2019

El PDeCAT veu normal que hi hagi eleccions si no hi ha PGE i reitera que el seu vot depèn del diàleg sobre Catalunya

El PDeCAT veu normal que hi hagi eleccions si no hi ha PGE i reitera que el seu vot depèn del diàleg sobre Catalunya
EDUARDO PARRA - EUROPA PRESS - ARCHIVO

MADRID, 29 Gen. (EUROPA PRESS) -

El PDeCAT considera normal que el Govern espanyol contempli l'avançament de les eleccions generals si no s'aproven els Pressupostos Generals del 2019 i ha reiterat que la seva formació només desbloquejarà el seu vot si l'Executiu socialista activa les taules de diàleg sobre Catalunya, una institucional amb la Generalitat i una altra de partits en què els independentistes volen parlar d'autodeterminació.

D'aquesta manera ha replicat el portaveu econòmic del PDeCAT, Ferran Bel, a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, qui aquest dimarts ha advertit que si no tiren endavant els comptes públics, el president Pedro Sánchez convocarà aquest any eleccions anticipades.

Bel ha emmarcat dins de la normalitat aquest hipotètic avançament electoral en cas que el PSOE no compti amb els suports necessaris. El que és anormal, al seu parer, seria que l'Executiu central tirés endavant amb uns pressupostos prorrogats dos anys i elaborats pel PP, el principal partit de l'oposició.

ENCARA NO TENEN RES DECIDIT

Encara que és conscient que l'advertiment de Montero va adreçat, entre d'altres, al PDeCAT, Bel ha subratllat que el seu suport als pressupostos està "a mans de Sánchez", qui, ha apuntat, encara és a temps de reunir el suport parlamentari necessari per tirar endavant els seus comptes.

L'independentista català ha assenyalat que el PDeCAT encara no ha decidit si presentarà o no una esmena a la totalitat als pressupostos, el termini dels quals conclou el proper 8 de febrer.

Però ja avisa que si es concreten els espais de diàleg de les taules acordades pel Govern i la Generalitat, el PDeCAT no demanarà la devolució dels comptes i en facilitarà, per tant, el tràmit parlamentari.

Això sí, ha volgut deixar clar que "això no se salva amb la reunió d'un dia, cosa que considera "ridícul", sinó que és necessari que les parts prefixin "un marc de diàleg constant" amb les taules, de les quals, ha afegit, han d'emanar propostes polítiques davant el problema català.

DE QUÈ DEPÈN L'APROVACIÓ?

Bel ha remarcat que si el Govern espanyol i la Generalitat activen aquest marc de negociació, el PDeCAT garantiria que comenci el tràmit al Congrés dels pressupostos però no l'aprovació final, que dependria, segons ha avisat, que aquestes taules de diàleg comencin a treballar i a posar possibles solucions damunt de la taula.

Preguntat en aquest punt sobre si entre aquestes sortides hauria d'estar la de la celebració d'un referèndum a Catalunya, Bel ha indicat que això seria "el més ideal" però no ha volgut anar més enllà en la seva resposta.

Bel ha afirmat que el Govern espanyol no s'ha posat en contacte amb el PDeCAT per parlar sobre els pressupostos més enllà de les dues reunions que els dos executius, el central i el català, han tingut aquests darrers dies. En tot cas, ha comentat que la situació està en aquests moments millor que fa un parell de setmanes

Contador

Més llegides