Actualitzat 21/11/2018 17:17

El Parlament rebutja dues lleis de Cs i el PP sobre la neutralitat a l'espai públic

Ple al Parlament
David Zorrakino - Europa Press

Aprova les esmenes a la totalitat de JxCat i ERC amb el suport del PSC, comuns i la CUP

BARCELONA, 21 nov. (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament ha rebutjat dues proposicions de llei de Cs i el PP que pretenien garantir la neutralitat a l'espai públic i les institucions.

Les dues iniciatives han decaigut perquè la Cambra ha aprovat les esmenes a la totalitat que havien presentat JxCat i ERC amb els vots a favor d'aquests dos grups, el PSC, els comuns i la CUP, i el rebuig de Cs i el PP.

La proposició de Cs exigia demanar permís a l'administració competent per penjar simbologia a l'espai públic, com llaços grocs, i incloïa una modificació de la llei del cos dels Mossos d'Esquadra perquè garanteixin la neutralitat.

El portaveu de Cs, Carlos Carrizosa, ha recriminat a JxCat i ERC haver presentat esmenes a la totalitat perquè "estan còmodes en l'abús" i ha avisat que es mobilitzaran per evitar que es vulneri la neutralitat de l'espai públic.

En el cas de la llei del PP, la norma establia que les institucions utilitzin els símbols oficials reconeguts per la Constitució i l'Estatut, i proposava sancions i multes en cas d'incomplir aquesta normativa.

La diputada popular Andrea Levy ha acusat l'independentisme d'intentar "imposar el totalitarisme estètic" a l'espai públic i ha criticat que el PSC no defensi aquesta iniciativa, perquè considera que els socialistes estan blanquejant els partits sobiranistes.

CRÍTIQUES A CS I AL PP

Jenn Díaz (ERC) ha acusat Cs i el PP d'intentar fer una neteja ideològica de l'espai públic i "tornar a un règim totalitari tenyit de democràtic", i ha assegurat que, si els presos sobiranistes no estiguessin a la presó, desapareixerien els llaços grocs i tornaria la normalitat als carrers.

Per part de JxCat, Anna Geli ha insistit que els llaços grocs no pertanyen a cap partit ni cap ideologia, sinó que hi són per l'empresonament dels dirigents independentistes, i ha alertat que regular aquesta qüestió pot ser un mal precedent: "Es comença regulant el llaç groc i s'acaba prohibint la democràcia".

El socialista Ferran Pedret ha defensat que les dues lleis són "contraproduents" perquè, al seu parer, suposen una vulneració dels drets i les llibertats fonamentals, i ha demanat a les administracions reflexionar sobre els símbols i les banderes que s'exhibeixen a les institucions.

Lucas Ferro (comuns) també ha compartit que aquestes iniciatives ataquen les llibertats i drets, i ha assenyalat que Cs i el PP volen "exigir que es decreti un estat d'excepció a Catalunya" perquè les úniques expressions públiques siguin en defensa del rei i l'Estat.

Així mateix, el cupaire Carles Riera ha reivindicat que les institucions públiques no han de ser neutrals perquè creu que són un espai de disputa política: "Ara per ara l'espai públic i les seves institucions seran un territori de lluita entre l'antic règim del 78 i un nou projecte democràtic i d'autodeterminació".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés