11 de abril de 2019

El Parlament demana al Govern i a la Generalitat condemnar els "abusos" del colonialisme

Demana disculpes per la participació catalana en la "explotació colonial i l'esclavitud"

El Parlament demana al Govern i a la Generalitat condemnar els "abusos" del colonialisme
EUROPA PRESS

BARCELONA, 11 Abr. (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament ha aprovat aquest dijous una moció d'ERC que demana al Govern central i a la Generalitat condemnar els "abusos comesos contra els pobles originaris durant la conquesta i els tres segles de colonialisme i assumir les responsabilitats" que es derivin del passat.

La iniciativa ha estat aprovada amb els vots favorables de JxCat, ERC, els comuns i la CUP, mentre que el PSC-Units s'ha abstingut, Cs ha votat en contra i els quatre diputats del PP no han participat en la votació.

La moció insta el Govern a condemnar aquests abusos i que exigeixi al Govern central, "la institució hereditària de la metròpolis colonial a través de la qual va participar Catalunya, a condemnar i demanar disculpes oficials a la societat i a les institucions hereditàries de les víctimes de l'explotació colonial i l'esclavitud".

Amb aquesta moció, la Cambra també assumeix "les responsabilitats morals de la participació de Catalunya en el colonialisme i l'esclavitud dins de l'imperialisme espanyol", i demana perdó als països que el van patir.

SUPORTS

El diputat d'ERC Ferran Civit ha afirmat que demanar disculpes als pobles originaris d'Amèrica Llatina pels greuges comesos durant la conquesta és una obligació: "No podem reparar el que van fer, però sí dir que tot allò no va estar gens bé i que no s'ha de repetir mai més".

Susanna Segovia (comuns) ha dit que Espanya i Catalunya tenen molt camí per recórrer en la reparació i el reconeixement per aquests fets, i ha defensat que cal anar "més enllà de demanar disculpes" i acabar amb totes les formes de colonialisme que es reprodueixen en l'actualitat.

També ho ha defensat Carles Riera (CUP), que ha afirmat que "és bo demanar perdó" i ha repassat la història de la participació catalana en l'esclavisme assenyalant la connivència de les classes dominants amb aquesta qüestió.

Des de JxCat, Josep Maria Forné ha apuntat que "condemnar no és suficient, però és un pas endavant" i ha dit que l'única cosa que evita demanar perdó per aquests fets és el supremacisme i el victimisme.

CS I PSC

Matías Alonso (Cs) ha reconegut que durant la història s'han comès greuges i no s'han respectat els drets humans, però ha demanat no "injuriar" la imatge i la història d'Espanya.

A més, el socialista Ferran Pedret ha expressat la necessitat que aquest tema es tracti amb un debat "més serè" i ha lamentat que els efectes de la colonialización estiguin presents encara als territoris que el van patir per part de potències europees.

ALEJANDRO FERNÁNDEZ

El popular Alejandro Fernández ha criticat que els partits independentistes vulguin condemnar fets de fa 500 anys, però que no condemnin l'escarni d'aquest dijous a la candidata del PP, Cayetana Álvarez de Toledo en un acte de l'organització S'ha acabat! a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

En aquest sentit, ha demanat al president, Quim Torra, que adopti les mesures necessàries per protegir els membres de S'ha acabat! i ha avisat: "O jo mateix posaré una denúncia d'odi contra Torra".