Òmnium, sindicats i entitats rebutgen davant el TSJC la sentència del Suprem sobre les hipoteques

Un centenar de persones assisteixen per protestar contra la "falta d'independència judicial" del tribunal

Òmnium, sindicats i entitats rebutgen davant el TSJC la sentència del Suprem sobre les hipoteques
9 de novembre de 2018 DAVID ZORRAKINO

BARCELONA, 9 Nov. (EUROPA PRESS) -

Òmnium, CCOO, UGT i entitats socials com la Taula del Tercer Sector i la PAH, entre d'altres, s'han concentrat aquest divendres davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per rebutjar la sentència del Tribunal Suprem (TS) sobre l'impost de les hipoteques.

Un centenar de persones s'ha sumat a la mobilització, que ha començat a les 17.00 hores sota el lema 'No a la sentència del Tribunal Suprem. Justícia social!'.

Durant la concentració han expressat el seu rebuig al canvi de criteri del Suprem perquè consideren que va en contra de la justícia social i que el tribunal ha cedit davant les pressions dels bancs i dels poders financers.

Al final de l'acte s'ha llegit un manifest signat pel conjunt de les entitats, en el qual critiquen que la sentència del TS és "un acte en contra de la lògica i en contra dels interessos de la majoria de la població".

"El canvi de criteri i la manera com s'ha produït provoquen una innegable alarma social i posen en dubte la falta d'independència judicial que un Estat de Dret no es pot permetre", adverteixen.

Així mateix, avisen que el decret llei del Govern central perquè l'impost el paguin els bancs "no és suficient perquè no té efectes retroactius i no soluciona el fons del problema".

INTERVENCIONS

Durant l'acte, ha intervingut el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, que ha afirmat que els tribunals "han de decantar-se cap al costat dels més vulnerables, sense que les demandes de bancs, poders i governs els facin canviar de decisió".

També ha parlat Camil Ros (UGT), que ha recriminat que, al seu parer, el Suprem està retallant drets perquè "una minoria poderosa ho demana" i és capaç de canviar el criteri d'aquest tribunal.

Per part de CCOO, Javier Pacheco ha assenyalat la "reculada democràtica" que suposen decisions judicials com aquesta, i ha acusat els poders de l'Estat de, segons ell, provocar un debilitament democràtic en la societat.

La portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Lucía Delgado, ha rebutjat el decret llei del Govern central de Pedro Sánchez perquè el veu una mesura de maquillatge i ha carregat contra el Suprem: "Hi ha 15 marionetes que estan obeint la banca dins del tribunal".

A més, el president de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (Confavc), Jordi Giró, ha asseverat que el Suprem està "podrit fins al fons" i ha cridat a mobilitzar-se per defensar els drets socials de la població, i Gerard Hernández (Facua) ha exigit la dimissió del president del TS, Carlos Lesmes, i del de la tercera sala contenciosa administrativa, Luis Díez-Picazo.

En la concentració ha destacat la presència del secretari general d'UGT, Josep Maria Álvarez, que en declaracions als mitjans ha insistit que el decret proposat per l'Executiu de Sánchez "no és suficient" i ha sostingut que s'hauria d'haver tramitat abans i per la retroactivitat d'aquest impost.