7 de desembre de 2018

Mor l'expresident colombià Belisario Betancur, el primer a apostar pel diàleg com a via de pau

MADRID, 7 Des. (EUROPA PRESS) -

L'expresident colombià Belisario Betancur (1982-1986) ha mort aquest divendres als 95 anys d'edat a causa dels problemes renals que sofria des de fa anys, segons ha informat la premsa local. El líder conservador serà recordat per ser el primer cap de Govern a obrir negociacions amb les guerrilles per signar la pau.

Betancur va viure com a periodista i polític els anys de la violència entre els partits conservador i liberal i el sorgiment de les guerrilles i el crim organitzat amb el Càrtel de Medellín encapçalat per Pablo Escobar. Com a president li va tocar viure la presa del Palau de Justícia, un dels episodis més crus del conflicte colombià.

Una de les seves primeres decisions com a inquilí de la Casa de Nariño va ser explorar un procés de pau amb les guerrilles, per a això va promulgar una llei d'amnistia que es va traduir en una gran pèrdua de suport polític, també dins del seu propi partit.

En 2016, el Govern de Juan Manuel Santos va aconseguir signar la pau amb les FARC --la major guerrilla de Colòmbia-- i després va reprendre les negociacions amb l'Exèrcit d'Alliberament Nacional (ELN) --la segona--, que el seu successor en el càrrec, Iván Duque, ha paralitzat.