Publicat 17/02/2018 12:29

Montserrat Tura: "Hi ha hagut un error estratègic per part de la reivindicació catalana"

Montserrat Tura
EUROPA PRESS

Critica que el PSC s'aliï amb exmembres d'Unió quan "no va voler saber res" dels consellers de Maragall

   BARCELONA, 17 febr. (EUROPA PRESS) -

   L'exconsellera de la Generalitat i exmilitant del PSC Montserrat Tura ha assenyalat els defectes en els quals han incorregut en els últims mesos els defensors del procés sobiranista: "Hi ha hagut un error estratègic per part de la reivindicació catalana que ha volgut convertir els tribunals en l'adversari".

   Ho ha explicat en una entrevista d'Europa Press, després d'haver publicat el seu últim llibre 'República pagesa. Vindicació del catalanisme rabassaire' (Pòrtic), en el qual a través de la trajectòria del seu besavi i avi repassa i reivindica aquest moviment social i polític en una obra que ha obtingut el Premi Carles Rahola d'assaig.

   Adscrita en la coneguda com a ala catalanista del PSC mentre va militar en aquest partit, en l'entrevista Tura explica que va viure amb "molta preocupació" la declaració de la República del 27 d'octubre, ja que considera que no va ser l'opció més adequada per part dels defensors de la independència.

   Tura, que també va ser alcaldessa de Mollet del Vallès (Barcelona), defensa que l'enemic no pot ser mai la Constitució, ja que en ella s'hi recullen aspectes com els drets fonamentals, sinó que l'adversari són "aquells que l'apliquen amb caràcter restrictiu i que són les institucions de l'Estat".

   Així, lamenta que l'independentisme cridés a la desobediència" aquells dies mentre que, actualment, estigui apel·lant al Tribunal Constitucional en les causa judicials que l'afecten demanant empara i presentant recursos a l'Alt Tribnual.

   "El Parlament demana empara, els grups demanen empara, presenten recursos. Al mi em sembla bé, però el que no es pot fer és desqualificar-lo, insultar-lo i dir que és un instrument que no serveix de res i l'enemic, i després demanar empara", conclou.

   Preguntada per la reforma constitucional per donar sortida a les aspiracions catalanes, Tura es mostra partidària del principi que 'lleis canvien lleis', però alerta que, amb els actuals actors polítics, li fa "por" que la reforma sigui contrària a un millor encaix de Catalunya.

   "Quan m'imagino el que podria sortir d'una ponència constitucional en què Cs tingui un paper destacat, em produeix cert temor. Sóc partidària de la reforma de les lleis, però els actors polítics són molt importants", reflexiona.

   El llibre de l'exconsellera combina un repàs de la lluita del camp català de l'època a favor dels drets dels treballadors i contra plagues i inclemències de tot tipus, amb fets històrics del catalanisme, i recorda: "La reivindicació catalanista ha estat cíclica, ha tingut moments de molta efervescència i de victòria, i també de greus enfrontaments amb l'Estat".

EL PSC I CS

   L'exconsellera socialista explica que va viure amb preocupació el triomf electoral de Cs en les eleccions catalanes perquè és un partit que, al seu parer, abona una fractura social en oposar-se al sistema d'immersió lingüística que ella veu clau per a la cohesió de la societat catalana.

   "La classificació de les persones en funció de la llengua familiar o de la llengua de casa és una temeritat increïble i en la política no es poden fer temeritats amb la convivència. Que un partit així guanyi les eleccions no pot fer una altra cosa que preocupar-me", assegura.

   Sobre el seu expartit, que va abandonar en desacord amb l'estratègia respecte al procés sobiranista, assegura que li costa molt reconèixer-lo, entre altres qüestions, perquè en les últimes eleccions es va aliar amb el partit hereu d'Unió, Units per Avançar, i va situar un exconseller d'Artur Mas, Ramon Espadaler, com a número tres de la llista.

   "El partit no ha volgut saber res dels consellers del president Maragall --entre els quals ella--, però en canvi ha incorporant a consellers del president Mas a la seva llista. Em costa reconèixer les seves propostes", lamenta la també exdiputada del Parlament.

   Tura sosté que el període en què el PSC va estar liderat per Pere Navarro va ser molt dolent per a la formació socialista, i confia i desitja que l'actual líder, Miquel Iceta, imprimeixi al partit de "major capacitat de reflexió".

   L'exconsellera va passar a militar en un partit de crítics del PSC com MES, que després també va deixar, i va tenir ofertes per estar en llistes d'ERC, que va declinar, i assegura que es pot fer política sense carnet: "No deixaré mai la política però no en el sentit d'ocupar càrrecs institucionals, sinó de cercar fórmules de fer avançar la societat".

   De fet posa d'exemple als protagonistes del seu llibre, els 'rabassaires', que considera un exemple de modernitat i emancipació de l'època, ja que destaca que van aconseguir "lliurar-se del jou del seu amo en la seva opció de vot", combatent el fenomen del vot captiu.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés