Minnesota i Michigan elegeixen les dues primeres congressistes musulmanes als EUA

Minnesota i Michigan elegeixen les dues primeres congressistes musulmanes als EUA
7 de novembre de 2018 REUTERS / ERIC MILLER

WASHINGTON, 7 Nov. (Reuters/EP) -

Els votants de Minnesota i Michigan han elegit aquest dimarts en les eleccions de meitat de mandat ('midterms') les dues primeres congressistes musulmanes dels Estats Units, una ciutadana nacionalitzada que va arribar al país com a refugiada somali fugint de la guerra i una nord-americana d'origen palestí nascuda a Detroit.

Les victòries de les dues demòcrates, Ilhan Omar i Rashida Tlaib, s'anuncien en una nit electoral en la qual diversos membres de múltiples grups minoritaris han tingut l'oportunitat de votar per primera vegada.

A Minnesota, Omar, d'uns 36 anys i ciutadana nacionalitzada nord-americana, segueix el llegat d'un altre pioner: el congressista nord-americà Keith Ellison, qui el 2006 es va convertir en el primer musulmà electe al Congrés i es va retirar per postular-se com a fiscal general de l'Estat.

La dona de Mineápolis va fer campanya promovent les polítiques de l'ala més liberal del Partit Demòcrata: atenció mèdica universal, matrícula universitària gratuïta i habitatges públics. "No esperava venir als Estats Units i trobar a l'escola nens que estaven preocupats pel menjar com jo en un camp de refugiats", va dir Omar en una entrevista a l'octubre. La nova congressista va passar quatre anys de la seva infantesa en un campament de refugiats a Kenya.

Fa dos anys, es va convertir en la primera somali nord-americana a obtenir un escó al Parlament del seu estat, el mateix dia en què el republicà Donald Trump va guanyar la presidència després d'una campanya en la qual va advocar per impedir l'entrada dels musulmans als Estats Units. Omar també serà la primera parlamentària nord-americana a fer servir un hijab o mocador islàmic al cap.

Tlaib, de 42 anys, també té una àmplia experiència superant barreres. El 2008 es va convertir en la primera dona musulmana elegida en l'assemblea de l'Estat de Michigan. Tlaib, la més gran de catorze germans, és filla d'immigrants palestins de Detroit, on el seu pare treballava en una fàbrica de Ford.

L'exrepresentant estatal també va apostar per una plataforma liberal, defensant l'atenció sanitària per a tothom, una reforma migratòria i una crida a anul·lar el decret de Trump que prohibeix a les persones de cinc països de majoria musulmana entrar als EUA.

Tlaib ha vinculat la seva campanya a un auge de l'activisme polític femení als Estats Units després de la sorprenent victòria de Trump el 2016, després de la qual milions de dones van sortir als carrers de Washington i les principals ciutats de tot el país a manifestar-se.