Actualitzat 15/11/2018 13:25

El ministre britànic pel Brexit encapçala una cascada de dimissions contra May

Dominic Raab
REUTERS / HENRY NICHOLLS

A la renúncia de Dominic Raab se sumen també la de la ministra de Treball i la del secretari d'Estat per Irlanda del Nord

LONDRES, 15 nov. (EUROPA PRESS) -

L'acord per la sortida del Regne Unit de la Unió Europea presentat aquest dimecres per la primera ministra britànica, Theresa May, ha provocat un terratrèmol intern en el si del seu Govern, que ha patit una cascada de dimissions entre les quals destaca la del ministre pel Brexit, Dominic Raab, interlocutor directe amb Brussel·les durant els darrers quatre mesos.

Tots els dimissionaris coincideixen en els seus fronts de discrepància, que bàsicament són la hipotètica dependència de les futures decisions que s'adoptin amb la UE i una excepcionalitat a la frontera irlandesa que pot posar en perill fins i tot la "integritat" del Regne Unit, com ha advertit Raab.

"No puc encaixar els termes de l'acord proposat amb les promeses que vam fer al país en el nostre programa electoral. És (...) una qüestió de confiança pública", ha al·legat el ja exministre del Brexit en la seva carta a May, difosa també en el seu compte oficial de Twitter.

Raab ha basat la seva decisió en dues raons, la primera de les quals passa per les seves discrepàncies amb el règim regulatori proposat per Irlanda del Nord, en la mesura en què, segons la seva opinió, "suposa una amenaça molt real per a la integritat del Regne Unit".

Tampoc no considera convenient que la solució d'emergència o 'backtop' pugui ser "indefinida" i que la UE pugui tenir en un futur capacitat de "veto" per a la ruptura definitiva. "Els termes del 'backstop' equivalen a barrejar les obligacions de la unió duanera i del mercat únic", ha afirmat en la missiva.

En aquest sentit, ha assenyalat que "cap nació democràtica ha signat mai un règim tan ampli, imposat des de l'exterior sense cap control democràtic sobre les lleis que s'apliquen i sense la capacitat per decidir sortir de l'acord". Raab ha lamentat que el text actual només serveixi com a "punt de partida per negociar el marc econòmic futur", perquè considera que coarta la segona fase de les negociacions.

Raab ha evitat en la seva carta una crítica frontal a May i ha aplaudit la "fortalesa" amb la qual ha encarat aquests "moments difícils", però ha explicat que no se sent capacitat per seguir en el seu actual lloc. "Es mereix un ministre del Brexit que pugui defensar l'acord que promou amb convicció. Ho sento però, sent sincer, jo no puc", ha afegit.

La viceministra Suella Braverman, membre destacat de l'oficina de Raab, ha seguit els seus passos en plantejar que el pla d'emergència per a Irlanda del Nord "no és Brexit" i ha lamentat que les mesures excepcionals deixen el Regne Unit sense "els principals avantatges competitius" que se li pressuposaven a la ruptura amb el bloc comunitari. A més, l'establiment de diferents règims a Irlanda del Nord i la resta del Regne Unit "amenaça amb trencar" el país.

Braverman ha dit que, encara que en honor del "pragmatisme", és necessari fer "concessions" en una negociació d'aquest calibre, les concessions en les quals hauria incorregut Londres "no respecten la voluntat" de la majoria de la població que va votar 'sí' en el referèndum.

UNA DIMISSIÓ RERE L'ALTRA

El secretari d'Estat britànic per Irlanda del Nord, Shailesh Vara, ha dimitit en al·legar que l'acord no té en compte les opcions plantejades en la consulta del 2016. Llavors, "el referèndum sobre la UE va oferir una elecció simple, seguir en la UE o abandonar-la", però l'opció actual es quedaria "a mig camí" entre les dues opcions.

"Estarem atrapats en un acord duaner indefinidament, vinculats per lleis determinades per la UE i sobre les quals no podrem opinar", ha dit Vara, qui ha reclamat respecte per a la "integritat econòmica i constitucional" del Regne Unit. Així, ha lamentat que Londres pot limitar-se a "obeir normes" alienes.

La ministra de Treball i Pensions del Regne Unit, Esther McVey, també coincideix que el text "no respecta el resultat del referèndum" i "amenaça la integritat" del país.

En termes econòmics, "significa donar uns 39.000 milions de lliures a la UE sense res a canvi". "Quedarem atrapats en una unió duanera, malgrat que vam prometre de manera específica al poble britànic que no seria així", ha lamentat McVey, que tem que Londres es quedi "amb les mans lligades" per negociar acords comercials amb altres actors.

EL DIFÍCIL CAMÍ CAP AL BREXIT

El president del Consell europeu, Donald Tusk, ha anunciat aquest dijous la celebració d'una cimera europea el proper 25 de novembre per "finalitzar i formalitzar" l'Acord de Sortida del Regne Unit de la Unió Europea, després que Londres i Brussel·les hagin donat el seu vistiplau al document negociat a nivell tècnic.

La 'premier' britànica va aconseguir aquest dimecres el suport dels ministres del seu Govern al seu esborrany d'acord amb la Unió Europea per al procés de divorci, però encara li espera el tràmit més complicat: l'aprovació del seu pla al Parlament.

El camí fins arribar en aquest punt tampoc no ha estat fàcil i ha evidenciat discrepàncies internes en el Govern del Regne Unit sobre l'enfocament que havien d'adoptar les negociacions i els objectius a assolir, la qual cosa ha afeblit la posició de May com a primera ministra.

Divendres passat, va dimitir el ministre de Transports, Jo Johnson, encara que fins ara les renúncies més sonades havien estat les de David Davis, antecessor de Raab com a ministre pel Brexit, i Boris Johnson, exresponsable d'Exteriors. Johnson, de fet, ha estat un nom recurrent en les travesses com a potencial successor de May a Downing Street.

El dirigent laborista Jon Trickett ha recordat que, amb les últimes sortides, són ja 20 els membres del Govern que han renunciat als seus llocs en els dos anys que fa que May és primera ministra, segons l'agència de notícies Reuters. Per aquest motiu, considera que a la 'premier' "no li queda autoritat" i és "clarament incapaç" de posar d'acord fins i tot el seu propi equip --"per no parlar del Parlament i de la ciutadania", ha postil·lat--.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés