Publicat 25/11/2019 13:19

Mercabarna premia per primer cop entitats que recuperen 12,5 milions de quilos d'aliments a l'any

Mercado Central del Pescado de Mercabarna, en Barcelona
MERCABARNA

BARCELONA, 25 Nov. (EUROPA PRESS) -

Mercabarna ha premiat aquest dilluns sis entitats que recuperen un total de 12,5 milions de quilos d'aliments a l'any, en els I Premis Mercabarna Paco Muñoz, que ha creat el mercat majorista i que tenen l'objectiu de promoure i reconèixer iniciatives contra el desaprofitament alimentari en els subsectors de producció i distribució alimentària.

La regidora de Comerç, Mercats, Consum i Règim Intern i Hisenda de Barcelona, Montserrat Ballarín, ha entregat la primera edició d'aquests premis, que recauen en --entre premis, menció i accésit-- un agricultor, un majorista, una cadena de supermercats, dues entitats socials i un ajuntament.

La dotació del premi és de 5.000 euros per a cadascuna de les quatre categories: productors catalans, empreses majoristes, empreses detallistes i treball en xarxa.

PACO MUÑOZ

Aquests premis neixen en homenatge al ja desaparegut Paco Muñoz, per la seva llarga trajectòria professional en la lluita contra el desaprofitament alimentari, tant des de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) com des de la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA).

"Aquests premis recullen l'essència de Paco Muñoz. L'esforç de l'activisme i la seva feina inesgotable per visualitzar un problema de primer nivell com és el desaprofitament alimentari", ha dit Ballarín, que ha indicat que un terç dels aliments que es produeixen al món acaben a les escombraries, i ha recordat que Barcelona serà capital de l'alimentació sostenible el 2021.

17 CANDIDATURES

El director general de Mercabarna, Josep Tejedo, també ha reivindicat la figura de Muñoz com un "guia i referent" en aquesta matèria, i ha afegit que s'han presentat 17 candidatures en aquesta primera edició dels guardons.

El Premi al Sector de la Producció Agrícola ha recaigut en Kopgavà Service Trade, que, a través de noves llavors, la inversió de maquinària per al camp i nova tecnologia d'envasament, ha aconseguit reduir la grandària de xirivies, porros i naps que omplen les safates d'hortalisses que comercialitza i que ja no s'hauran de tallar.

A més d'aconseguir una millora organolèptica dels aliments, Kopgavà ha aconseguit passar de 40 grams per safata a un màxim de 10 grams, tenint en compte que produeix 1.600.000 safates anuals, cosa que suposa una reducció del residu orgànic de 48.000 quilos anuals.

Ronda Fruits, situada a Mercabarna, ha guanyat el Premi a la Millor Iniciativa d'Empresa Majorista per la seva gran implicació en la donació de fruites i hortalisses al Banc dels Aliments, perquè el 2018 va donar a aquesta entitat social 7.300 quilos.

El Premi a la Millor Iniciativa d'Empresa Detallista ha estat per a Caprabo, pel seu programa pioner de microdonacions, que duu a terme en col·laboració amb el Banc dels Aliments des del 2010 i que implica tots els seus supermercats a Barcelona.

Gràcies a això, 150 entitats socials registrades en el Banc dels Aliments recullen els productes no comercialitzables però aptes per al consum directament als establiments de Caprabo; i, amb aquest programa, la cadena de supermercats recupera 1.532.191 quilos d'aliments que ajuden 904 llars a l'any.

La Fundació Espigoladors ha estat guardonada amb el Premi a la Millor Iniciativa de Treball en Xarxa, perquè des de fa cinc anys, recull fruita i verdura apta per al consum que es descarta dels circuits comercials, ja sigui per excés de producció, descens de les vendes, raons estètiques o perquè està madura i el consumidor ja no la compra.

El 90% d'aquests productes es donen a entitats socials i la resta es transformen en conserves naturals i artesanals, com melmelades, cremes, salses i patés que es comercialitzen sota la marca Im-perfect.

El 2018, la Fundació Espigoladors va recuperar 7.500 quilograms d'aliments, va oferir 2.303.479 racions de menjar i va donar formació i feina a 55 persones en el seu obrador de conserves, alhora que va dur a terme accions de sensibilització a 26.464 persones.

ACCÉSIT I MENCIÓ HONORÍFICA

El jurat també ha decidit atorgar un accésit en la categoria de Treball en Xarxa a l'Ajuntament de Reus (Tarragona), pel seu Programa de Gestió Alimentària, implementat el 2016 i que comença amb els aliments consumibles que els supermercats, el Mercat del Camp i altres establiments retiren del circuit comercial.

Els membres del Taller del Baix Camp --entitat sense ànim de lucre en la qual treballen persones amb discapacitat intel·lectual-- s'encarreguen de recollir i seleccionar els aliments, que després reparteixen les entitats socials: el 2018 es van recuperar 204.833 quilos d'aliments, que s'han distribuït entre 5.037 persones i 1.811 famílies.

El jurat també ha fet un esment honorífic al Banc dels Aliments de Barcelona, fundat el 1987, per ser una entitat pionera contra el desaprofitament alimentari a Catalunya i per la seva implicació en projectes d'aprofitament alimentari; el 2018, aquesta entitat social va aconseguir recuperar 9.161 tones d'aliments.

Han format el jurat Arturo Angulo, expert en aliances a la FAO; Glòria Cugat, sotsdirectora d'Inspecció i Control Alimentari de la Conselleria d'Agricultura de la Generalitat; Elena Bagaria, tècnica de prevenció i eficiència dels recursos de l'Agència Catalana de Residus; Carles Vázquez, cap de gestió de residus de l'Ajuntament de Barcelona; Chema Gil, director del Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agrari (CREDA), i Gaby Susana, directora de la PAA.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés