Actualitzat 22/11/2018 10:18

May i Sánchez mantenen una "llarga conversa" telefònica després de l'advertiment d'Espanya sobre el Brexit

La primera ministra britànica, Theresa May, amb Pedro Sánchez a Brussel·les
TWITTER PEDRO SÁNCHEZ - Archivo

MADRID, 22 nov. (EUROPA PRESS) -

La primera ministra britànica, Theresa May, i el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, van mantenir a última hora d'aquest dimecres una "llarga conversa" per telèfon, després de l'amenaça de l'Executiu espanyol de votar en contra de l'acord sobre el Brexit, si no es modifica per deixar clar que l'aplicació a Gibraltar de la relació futura que pacti el Regne Unit amb els Vint-i-set s'ha de negociar de manera bilateral entre Madrid i Londres.

Sánchez ha reiterat a May en aquesta "llarga conversa" l'oposició d'Espanya a un acord sobre el Brexit que qüestioni la capacitat del país per negociar amb el Regne Unit el futur de Gibraltar, segons han informat a Europa Press fonts de La Moncloa.

En aquesta línia, Sánchez ha incidit que Espanya votarà en contra de l'acord sobre el Brexit en la Cimera Europea del proper dia 25, en el cas que no es facin els canvis necessaris per deixar clar que l'aplicació a Gibraltar de la relació futura entre Brussel·les i Londres s'ha de negociar entre Espanya i el Regne Unit.

Per la seva banda, la 'premier' ha traslladat al mandatari espanyol la determinació del seu Govern per aconseguir un acord de divorci amb la UE "que funcioni per a tota la família del Regne Unit, incloent Gibraltar i altres territoris d'ultramar i dependències de la Corona".

May ha destacat, no obstant això, "el bon compromís" entre el Regne Unit, Espanya i el Govern de Gibraltar per arribar a un acord dins de l'acord del Brexit, així com "un paquet associat de memoràndums d'enteniment relatius a Gibraltar".

La cap de l'Executiu britànic ha dit que "el Regne Unit i el Govern de Gibraltar pretenen continuar amb aquestes discussions mentre es debat la futura relació" entre Londres i Brussel·les, ha indicat un portaveu de Downing Street en un comunicat.

ADVERTIMENT ESPANYOL

Hores abans, en una roda de premsa amb el primer ministre portuguès, António Costa, amb motiu de la XXX Cimera entre Espanya i Portugal, celebrada a Valladolid, Sánchez ha mostrat la fermesa de la seva posició perquè es tracta d'una qüestió "essencial" que afecta els interessos d'Espanya com a "nació" i que ell defensarà "fins al final".

Sánchez ha recordat que ell sempre ha demostrat una actitud "europeista" i constructiva en les negociacions del Brexit, al llarg de les quals sempre ha expressat de manera "transparent" la seva postura i línies vermelles. Per això mateix, ha admès que en el seu Govern s'han sentit "contrariats" en revisar l'esborrany final de l'acord.

En concret, Madrid condicionarà el seu vistiplau a l'acord de divorci al fet que es modifiqui l'article 184 del tractat de retirada, en el qual s'apunta que la UE i el Regne Unit hauran de negociar de manera "expeditiva" les condicions de la nova relació, sense esmentar la situació particular de Gibraltar.

En opinió de La Moncloa, la redacció actual de l'article 184 del tractat de retirada "posa en qüestió la capacitat espanyola de negociar amb el Regne Unit el futur de Gibraltar" i això "no és acceptable per a Espanya ni en l'acord de retirada ni en la declaració política" sobre el futur de la relació entre Londres i l'Executiu comunitari.

El que l'Executiu espanyol vol és que tant en l'acord de sortida --que és un tractat-- com en la declaració política sobre la relació posterior entre la UE i el Regne Unit quedi clar que el futur de Gibraltar es decideix per una negociació entre el Regne Unit i Espanya.

Com a prova de l'ànim constructiu que té Espanya per negociar amb el Regne Unit sobre Gibraltar, Sánchez ha posat en valor el protocol ja negociat amb Londres sobre aquest assumpte i els memoràndums que acompanyen l'acord de sortida sobre aspectes que afectaran el "dia a dia de la gent que viuen a Gibraltar".

"L'actitud del Govern d'Espanya envers el contenciós de Gibraltar és positiva, però hem de fer-ho nosaltres amb el Regne Unit, només nosaltres i ningú més que nosaltres", ha abundat Sánchez, en defensar una de les línies tradicionals de la posició espanyola sobre Gibraltar, el diàleg bilateral entre Madrid i Londres com a mecanisme de resolució dels diferents aspectes del contenciós entorn de la sobirania del Penyal.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés