29 de gener de 2019

L'ex-lletrat major del Parlament publica el llibre 'No todo vale' sobre el procés sobiranista

L'ex-lletrat major del Parlament publica el llibre 'No todo vale' sobre el procés sobiranista
EUROPA PRESS - ARCHIVO

BARCELONA, 29 Gen. (EUROPA PRESS) -

L'ex-lletrat major del Parlament Antoni Bayona ha publicat el llibre 'No todo vale. La mirada de un jurista a las entrañas del procés' (Ediciones Península), que aborda el procés sobiranista des d'un punt de vista jurídic.

Segons recull la sinopsi, es basa en la premissa que el dret i la legalitat són l'eix vertebrador d'una democràcia, però que "deixa de complir la seva funció quan no s'adapta a les circumstàncies canviants de la societat, perquè llavors ja no és un instrument apte per a la resolució de conflictes".

Considera que aquests dos aspectes han estat claus durant tot el procés sobiranista, especialment des de la tardor del 2017, quan va tenir lloc l'1-O i es va proclamar la independència al Parlament.

Així, Bayona repassa el que ha passat al llarg d'aquest període, critica l'estratègia de l'independentisme perquè considera que no ha assumit les limitacions del marc legal i institucional en què es troba i assenyala "que s'han comès excessos des de totes les institucions, també les estatals".

POLÈMIQUES AL PARLAMENT

Bayona va ser lletrat major de la Cambra del 2012 fins al juny del 2018, i va estar en el càrrec en alguns dels moments més polèmics del procés sobiranista al Parlament, i el seu criteri va xocar en diverses ocasions de l'anterior legislatura i l'actual contra la majoria independentista, que presidia la institució.

Per exemple, el setembre del 2017 va advertir la Mesa que tramitar i aprovar la llei del referèndum i la de transitorietat jurídica suposava "desobeir" el Tribunal Constitucional, encara que finalment les dues lleis van ser aprovades.

El 27 d'octubre d'aquell any també va avisar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la resta de la Mesa que no podia portar al ple la resolució de JxSí i la CUP que va proclamar la independència de Catalunya.

A més, en l'actual legislatura, encara sota el seu mandat, els lletrats van rebutjar que Carles Puigdemont pogués ser investit a distància, la qual cosa va suscitar les crítiques de l'independentisme.

Contador

Més llegides