Publicat 26/02/2021 12:03

Les noves plataformes tecnolgiques poden "desbloquejar" la indústria del doblatge, segons una anlisi

Preveu que l'audiovisual espanyol es recuperar el 2022, per s'hauran de revisar alguns models tradicionals

BARCELONA, 26 febr. (EUROPA PRESS) -

Una anlisi de l'Institut Coordenades de Governana i Economia Aplicada ha concls que l'aparició de noves plataformes tecnolgiques per a la indústria audiovisual pot "desbloquejar" el sector del doblatge mitjanant un canvi del model tradicional, i que aix el pot ajudar a afrontar la crisi derivada del coronavirus.

Considera que els actors i actrius que comencen en la professió del doblatge es poden formar i també "assumir altres feines sense intermediaris, i gravar els seus projectes en remot des de qualsevol lloc del món", ha informat l'Institut aquest divendres.

L'anlisi afegeix que la pandmia ho ha demostrat, per la utilitat de treballar a distncia, i que "aquesta 'uberització' del doblatge es pot convertir en la solució necessria per desbloquejar un sector, en altres temps reservat a una elit, i ampliar el ventall de talents a la disposició d'empreses, institucions i productores per satisfer una demanda cada vegada més gran".

L'anlisi constata que, després dels pitjors moments de la covid-19, les empreses i professionals s'enfronten a una altra realitat, inclosos els oficis artístics com el doblatge: "Després de gairebé nou dcades d'histria a Espanya i amb alts nivells de qualitat, es troba en una crulla que, a més d'aquest creixement de la demanda, conflueixen l'escassetat de veus i la descentralització geogrfica del talent".

El vice-president executiu de l'Institut Coordenades, Jesús Sánchez Lambás, ha afirmat que "aquesta facilitació del doblatge obrir als nous actors i actrius les portes d'un sector amb una demanda a l'ala, en el qual s'imposar un model híbrid en qu cohabitaran els estudis tradicionals amb les gravacions en remot".

A més, considera que, amb aquest model, "els nous talents emergents també aspiraran a posar veu a les estrenes de les grans plataformes".

Ha posat d'exemple que la nova plataforma de gravació en remot StudioNEXT de la companyia TransPerfect va permetre als dobladors completar els encrrecs durant el confinament, i que les escoles virtuals com MediaNEXT Dubbing Academy democratitzen "un ofici reservat fins ara als actors i actrius residents a les grans rees metropolitanes on es concentren els principals estudis de gravació".

L'anlisi afegeix que la indústria audiovisual en general haur d'esperar fins al 2022 per recuperar les xifres prvies a la pandmia, "quan unes 500 sries estrenaven anualment una temporada entre els Estats Units i Europa".

Considera que a Espanya aquests pronstics "poden ser fins i tot més optimistes, malgrat algunes cancellacions i els protocols que han caracteritzat la tornada a la feina".

Posa d'exemple que, "grcies a fenmens com 'La casa de papel', l'audiovisual espanyol s'ha situat en l'aparador internacional" i que aix el pot ajudar a superar la crisi.

xits com el d'aquesta srie, "unit al creixement dels serveis de lliure transmissió (OTT, per les sigles en angls) i dels pics de consum, precipitar la recuperació d'un sector que en temps rcord ha recuperat els nivells del 2018, any en qu va comenar a aconseguir la seva maduresa".

"Per obligar alguns dels seus agents a replantejar-se el model de negoci tradicional", adverteix.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés