2 de febrer de 2019

L'Audiència Nacional confirma la seva competència i rebutja l'últim intent de Neymar d'evitar el judici

L'Audiència Nacional confirma la seva competència i rebutja l'últim intent de Neymar d'evitar el judici
AFP7

MADRID, 2 Febr. (EUROPA PRESS) -

L'Audiència Nacional ha confirmat aquest divendres la seva competència per jutjar el cas del fitxatge del brasiler Neymar da Silva i ha rebutjat l'últim intent de l'exjugador del FC Barcelona d'evitar el judici pels delictes d'estafa impròpia i corrupció entre particulars dels quals se l'acusa.

En dues actuacions fetes públiques aquest divendres, la Sala penal de l'Audiència Nacional ha desestimat els recursos plantejats per la família del jugador i l'empresa familiar del davanter, N&N Consultoria Esportiva i Empresarial, i reconeix la seva competència per jutjar aquest cas.

A més del jugador, estan processats els seus pares i els que van ser presidents del Barça i el Santos, Sandro Rosell i Odilio Rodriguez, respectivament, el Santos, club d'origen de Neymar, el Barça i l'empresa familiar del davanter, N&N Consultoria Esportiva i Empresarial per participar presumptament en les irregularitats per inflar el cost del fitxatge fins als 83 milions d'euros.

L'exjugador del Barça, pel qual l'acusació particular que exerceix el Grup DIS demani sis anys de presó, s'enfronta a presumptes delictes d'estafa impròpia, en la seva modalitat de simulació contractual, i corrupció entre particulars.

IMPLICACIÓ D'ESPANYOLS

La Sala defensa que, encara que tots dos delictes es van cometre a l'estranger, en els mateixos estan implicats ciutadans espanyols, en referència a l'ex president del Barça Sandro Rosell, ja a la presó, i a l'actual president, Josep María Bartomeu.

Així mateix, la Sala defensa que no cal partionar la conducta activa del corruptor que ofereix l'avantatge indegut, el FC Barcelona, i la passiva del corromput que l'accepta, el propi Neymar, ja que "s'ha formulat acusació per un sol delicte de corrupció en els negocis, el qual ha de ser enjudiciat en un sol procés, com un fet únic, ja que no cal deixar fora del mateix a una part molt important d'evident rellevància penal, per pretendre res menys que la seva impunitat sobre la base d'una falta de jurisdicció a la qual es veuria abocada, donada l'absència de tipicitat d'aquesta figura en l'ordenament penal brasiler, segons manifesten els propis recurrents".

ASSEGURAR EL FITXATGE

Igualment, la Sala assenyala la relació que existent entre tots dos delictes ja que el negoci jurídic, així com el modus operandi dels diferents partícips en la causa penal, "tenia una única finalitat", la d'assegurar el fitxatge futur del jugador.

Per a això, i després d'unes negociacions mantingudes amb el Santos Futebol Clube, al que pertanyia en aquests moments, "es van entaular negociacions amb el pare del jugador i la societat N&N per aquell constituïda, amb la intenció d'eludir el pagament dels drets federatius que corresponien tant a aquell club com a l'entitat perjudicada, 'Esportes i Organiçasao d'Esdeveniments Ltda' (DIS)".

D'aquesta manera s'assegurava el fitxatge "sense haver de competir amb la resta de clubs que estaven interessats així mateix en la contractació del jugador; pactant amb aquell a través de l'empresa N&N (constituïda pels seus pares a aquests efectes) el controvertit pagament d'una quantitat equivalent a 40.000.000 euros lliures d'impostos", assenyala la Sala.

Finalment, la Sala recorda que l'exjugador del Barça es va establir a Espanya i apel·la als principis de territorialitat i personalitat activa per defensar la seva competència en el cas.

Contador

Més llegides