15 de gener de 2020

L'Airef manté que el PIB va créixer un 0,5% l'últim trimestre, una dècima més que l'anterior

L'Airef manté que el PIB va créixer un 0,5% l'últim trimestre, una dècima més que l'anterior
AIREF - ARCHIVO

MADRID, 15 gen. (EUROPA PRESS) -

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) estima un creixement del PIB del 0,51% el quart trimestre, poc més d'una dècima per sobre del trimestre anterior (+0,4%), fet que mostra una "relativa estabilitat" del creixement econòmic.

D'acord amb el seu termòmetre sobre l'evolució de l'economia espanyola, que s'elabora a partir de les previsions del creixement del PIB en temps real que genera el model MIPred, les últimes dades macroeconòmiques i microeconòmiques disponibles apunten a un creixement més o menys estable.

En concret, les dades més recents de l'índex PMI del sector serveis del mes de desembre i l'índex de producció industrial (IPI) del novembre han estat millors del que s'havia estimat, mentre que en el finançament a empreses i famílies no hi ha hagut cap sorpresa. En canvi, les importacions, el consum de ciment, l'afiliació a la Seguretat Social o el consum d'energia han estat pitjors del previst.

Per tot això, l'Airef ha mantingut pràcticament igual l'última previsió del passat 31 d'octubre (+0,53%), i ara estima una alça del PIB del 0,51% durant l'últim tram de l'any, amb la qual cosa frena la desacceleració en termes intertrimestrals i fins i tot s'accelera lleugerament el creixement.

L'economia espanyola va créixer un 0,5% el primer trimestre de l'any, i es va desaccelerar una dècima els dos trimestres següents, amb una alça del 0,4%, segons les dades de la comptabilitat nacional que ha publicat l'Institut Nacional d'Estadística (INE).