Actualitzat 24/04/2018 13:49

Junqueras i Romeva també demanaran el trasllat a una presó de Catalunya per garantir la seva defensa

Montaje de Junqueras, Jordi Sanchez y Jordi Cuixart
EUROPA PRESS

Se sumen a la petició ja efectuada pel president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que sol·licita acostar-se al seu domicili familiar

MADRID, 24 abr. (EUROPA PRESS) -

L'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i l'ex-conseller d'Afers Exteriors Raül Romeva, processats pels delictes de rebel·lió i malversació de fons públics pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, sol·licitaran en els propers dies el trasllat a un centre penitenciari de Catalunya per garantir el seu dret a la defensa i la proximitat a la seva família, segons han informat fonts de la defensa a Europa Press.

Aquests dos processats, que es troben a la presó d'Estremera (Madrid), se sumen a aquesta petició que ja ha fet formal el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, a la presó madrilenya de Soto del Real des del 16 d'octubre del 2017.

Segons han indicat les mateixes fonts, els que eren membres del Govern presidit per Carles Puigdemont faran aquesta petició, previsiblement, entre aquest dimarts i aquest dimecres.

Cuixart, també processat pel delicte de rebel·lió, va presentar aquest dilluns un escrit davant la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries per l'advocat expert en dret penitenciari Carlos García Castany.

En ell argumenta que aquesta llunyania amb el seu domicili afecta el seu dret de defensa ja que, una vegada acabada la fase d'instrucció i dictat l'ordre de processament, ja no hi ha motius per mantenir-lo en una presó madrilenya mentre es fixa la data del judici.

A més, la defensa assegura que internar-lo en un centre penitenciari a Catalunya permetria a la seva advocada, Marina Roig, tenir un accés "més àgil i fluït amb el seu client per preparar el judici".

Pel que fa a l'expresident de l'ANC i últim candidat a presidir la Generalitat, Jordi Sànchez, la seva defensa està estudiant si formular una petició similar, malgrat que encara no sap si finalment la presentarà, segons han apuntat a Europa Press.

El 'número dos' de JxCat també està a Soto del Real des d'octubre de l'any passat i en la mateixa situació processal que Cuixart, Junqueras i Romeva.

NO ÉS LA PRIMERA VEGADA QUE HO SOL·LICITA

Quant a Junqueras, a la presó des del passat 2 de novembre, no és la primera vegada que demana el canvi de presó.

Ja ho va fer el passat 4 de gener quan "va pregar" que el posessin en llibertat o acceptessin el seu trasllat a una presó més prop del seu domicili familiar durant la vista que van celebrar els magistrats de la Sala Penal del Tribunal Suprem per revisar les mesures cautelars que pesen contra aquest i altres investigats pel procés independentista.

Uns dies després, els advocats de líder independentista van enviar un escrit al jutge instructor del procés sobiranista a Catalunya, Pablo Llarena, per demanar el seu trasllat "urgent" al centre de Brians I (Barcelona) per la proximitat al seu domicili, o bé a una altra presó depenent de la Generalitat propera al Parlament, per garantir, d'una banda, els seus drets processals, ja que es troba a quilòmetres de la seva defensa, i per un altre poder fer efectius els seus drets polítics com a diputat.

No obstant això, el passat 12 de gener, el magistrat de l'alt tribunal va rebutjar aquesta sol·licitud perquè creu que no hi havia garantia que les seves conduccions de sortida i tornada des de la presó fins al Parlament es produeixin en el marc de la "pacífica convivència".

Davant aquesta negativa de Llarena, els advocats de Junqueras va insistir en la seva pretensió davant els magistrats de la Sala Penal.

Raül Romeva, que va tornar a la presó abans esmentada el passat 23 de març, després de conèixer-se l'ordre de processament, va denunciar davant el jutge Llarena fa una setmana --quan li va comunicar personalment els fets dels quals se l'acusa-- que la causa que investiga respon una persecució d'idees polítiques.

DRET DELS NENS A RELACIONAR-SE AMB ELS SEUS PARES

Durant aquesta compareixença, l'exconseller català també va afirmar que el seu dret a la defensa està sent vulnerat i que està sent privat de les seves obligacions amb el dret de la infància, ja que no pot veure els seus fills.

Aquest mateix va argumentar ha estat exposat en l'escrit de Cuixart que cita l'article 18.1 de la Constitució, que garanteix el dret a la vida familiar i a la intimitat malgrat la reclusió.

La seva defensa considera que els trasllats constants als quals es veu sotmès el seu fill d'un any a la presó madrilenya li afecten perquè la presó --recalca-- té "efectes físics i emocionals per als nens".

Així mateix, conclou que s'està vulnerant el dret del nen a relacionar-se amb el seu pare, reconegut en la legislació espanyola i internacional i recorda que la Convenció dels Drets de la Infància de l'ONU, signada per Espanya, obliga a respectar i dret del nen separat dels seus pares a relacionar-se amb ell i tenir contacte directe regular.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés