Publicat 31/05/2020 12:09

Josep Canós (Enginyers): Catalunya pot ser capdavantera en salut sincronitzant medicina i tecnologia

Placa de test rpid del coronavirus
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

El deg del Collegi defensa que hi ha clústers, investigació i capacitat tecnolgica per liderar

BARCELONA, 31 maig (EUROPA PRESS) -

El deg del Collegi Oficial d'Enginyers Industrials de Catalunya, Josep Canós, ha defensat que per ser "capdavanters" en salut cal sincronitzar medicina i tecnologia, i que Catalunya ja té els clústers, la investigació i la capacitat tecnolgica per liderar el sector.

En una entrevista d'Europa Press, Canós ha apostat per orientar el futur a complementar l'mbit sanitari des del món tecnolgic, ja que hi ha els recursos per fer-ho.

Ha destacat que el coneixement del món de la medicina i els sanitaris és important, per també que gran part de la capacitat ve donada per la tecnologia: "La medicina ha avanat al ritme que ha avanat la tecnologia".

"S'ha vist que tenim centres d'investigació, un bon sector farmacutic, empreses de producció de material sanitari, i per tant tenim un ecosistema capa de ser capdavanter en certs temes del món sanitari. I aix s'hauria d'impulsar", segons ell.

Josep Canós considera que la pandmia ha reflectit que manca indústria bsica, prpia o europea, per determinats productes que fins ara no s'és capa de fabricar, com les mascaretes.

Per aix planteja reflexionar sobre com part de la indústria s'ha transformat improvisadament en indústria sanitria: segons ell, aquesta ha treballat amb alts estndards de productivitat, encara que amb algunes mancances.

LOCALITZACIÓ I LOGÍSTICA

"Aquest és l'exemple paradigmtic, per et fa reflexionar sobre les cadenes de logística, sobre que l'únic condicionament per a les licitacions sigui el preu. Aix sí canviar", i ha augurat que arribaran nous condicionants procedents del món logístic, com el lloc de fabricació, la distncia i el temps de reacció.

Ha destacat que aquests factors marquen una certa localització: "Vam tenir processos de deslocalització. Doncs segurament tindrem processos de localització de fabricació més a prop del consum".

LA INDÚSTRIA DÓNA "EQUILIBRI"

Per a Canós, és fonamental tenir una bona base industrial per tenir un país més equilibrat davant possibles crisis "per pandmies o de tipus econmic" que vinguin, i considera evident que Catalunya no pot viure només del sector turístic, sinó d'altres.

"I l'industrial és el que et dóna aquest equilibri. I ara s'est veient que, a la que pateix el sector turístic... D'aquí la nostra aposta de dir que l'únic sector que pot donar una estabilitat per sortir rpidament de la crisi és l'industrial", ha afegit.

Canós ha advertit que Catalunya no té matria primera, excepte les potasses, i que ha hagut de basar part de les seves riqueses en incorporacions al món industrial, una tendncia que veu necessari mantenir per equilibrar l'economia i fer-la més resistent davant possibles problemes de futur.

"Aix no es crea d'avui per a dem, per sí és important tenir, com a país, una idea clara de cap a on vols anar i cap a on sincronitzes esforos entre administracions i sector privat", ha concls.

INDÚSTRIA DE RENOVABLES

A més del sector salut, creu que cal comptar amb quatre o cinc sectors importants; entre ells, la transformació energtica cap a la generació d'energies renovables.

Per, per a aix, cal agilitar la tramitació: "Si volem unes certes installacions, no pot ser que de vegades el mateix territori hi posi molts impediments, perqu si no, no arribarem a les xifres que volem".

També ha advertit que, si Europa i els Estats van cap a la generació prpia, caldria tenir una indústria més orientada a aquestes tecnologies, per ha lamentat que "enlloc d'anar cap endavant s'ha anat cap enrere", tant en la fabricació de components elics com fotovoltaics.

"Si vull posar una potncia en panells fotovoltaics impressionant, que han de cobrir gairebé el 3% del territori catal, la pregunta és: Seran tots comprats i importats? Aix seria bastant incongruent, no? Aquí tenim reptes. Si volem fer aquests temes, també hem de tenir una indústria darrere d'aquests temes", ha advertit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés