26 de gener de 2019

Jordi Cuixart demana que el judici per el 1-O es faci a Catalunya perquè sigui en català

Jordi Cuixart demana que el judici per el 1-O es faci a Catalunya perquè sigui en català
EUROPA PRESS - ARCHIVO

BARCELONA, 26 Gen. (EUROPA PRESS) -

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha demanat que el judici pel procés sobiranista i el referèndum de l'1 d'octubre del 2017 --previst al Tribunal Suprem (TS)-- es faci a Catalunya perquè es tramiti íntegrament en català.

En un comunicat aquest dissabte, l'entitat ha informat que Cuixart --a la presó provisional a la presó de Lledoners (Barcelona)-- ha considerat que el judici vulnera els seus drets lingüístics i ha criticat: "Declarar mitjançant un intèrpret blanqueja una justícia espanyola que em nega un judici íntegre en català".

Òmnium ha indicat que aquesta circumstància pot "perjudicar la defensa perquè es perd literalitat, matisos i implica interposar una pantalla entre el declarant i el tribunal, sigui un acusat, un testimoniatge o un perit".

I ha assegurat que "el sumari del cas inclou centenars d'hores d'enregistraments i documents en català que el Tribunal Suprem és incapaç d'entendre", per la qual cosa l'entitat creu que, per respectar la Carta Europea de Llengües Regionals i Minoritàries, el judici hauria de fer-se a Catalunya.

Cuixart ha afirmat que fer el contrari demostra "la nul·la sensibilitat i respecte de l'Estat espanyol per les llengües que conviuen al seu territori", i veu evident que tindrà un judici sense garanties.

A més, ha manifestat que vol declarar sense filtres i ha assenyalat: "No permetrem ni una manipulació més. Demostrarem de viva veu que no hem comès cap delicte i que s'han inventat la violència de la qual ens acusen".

Contador

Més llegides