Actualitzat 22/09/2018 10:31

Jaume Durall vol liderar Podem amb "estabilitat i continuïtat" respecte a Domènech

El candidat a liderar Podem Catalunya Jaume Durall
EUROPA PRESS

Rebutja la via unilateral i el 155 i defensa que "no és ambigüitat sinó responsabilitat"

   BARCELONA, 22 set. (EUROPA PRESS) -

   El candidat a secretari general de Podem Catalunya Jaume Durall s'ha presentat al procés de primàries amb una "proposta de responsabilitat, estabilitat i continuïtat amb el que ha estat Xavi" Domènech, ha explicat en una entrevista d'Europa Press.

   Ha exposat que la seva candidatura respon la sol·licitud de la direcció, de càrrecs públics, de secretaris municipalistes i militants i portaveu de cercles, després que Domènech renunciés per sorpresa al càrrec el 4 de setembre.

   "M'han demanat que, davant d'aquest cop de presentar-se a secretari general de forma inesperada, era necessari donar una proposta de continuïtat des de la pròpia direcció, i jo, que estava portant les tasques de secretari d'organització i municipalisme, era el que en aquest moment coneixia millor quins eren els reptes de l'organització i com s'havien d'afrontar", ha explicat.

   Afirma que la marxa de Domènech és "un cop inesperat i que afecta a Podem perquè simbolitzava una etapa de Podem on se sumaven moltes sensibilitats, es reconduïa un projecte cap a una visibilitat a l'externa, també amb un paper incisiu en la confluència de CatComú i un projecte clar a les municipals" que va recolzar el 71% de la militància.

   Cap dels secretaris generals que han precedit Domènech han acabat el seu mandat --ni Gemma Ubasart ni Albano Dante-Fachin--: "És la primera vegada que (la renúncia d'un secretari general de Podem) no té res a veure amb Podem. Són diferents raons i això suposa un repte i aplicar aquesta maduresa", ha dit.

   Després dels conflictes interns que ha sofert el partit amb la successió de secretaries generals, el candidat vol posar a la gent al centre de l'agenda política superant les disputes internes, amb altura de mires, sabent quins són els objectius: "La gent espera de nosaltres que parlem d'ells i dels seus problemes, i no dels nostres".

   En aquestes primàries només s'escull al secretari general, perquè l'última assemblea de fa amb prou feines tres mesos va votar aquest mateix càrrec, un document polític i un Consell Ciutadà Autonòmic (CCA) --la direcció-- que té "plena vigència".

   Així, el nou secretari general haurà d'aplicar aquest projecte amb aquesta adreça, i, encara que Durall creu que el nou secretari podrà introduir "matisos", recorda que les decisions a Podem les pren el CCA.

   "Evidentment la meva proposta és restablir un cop sense que això perjudiqui un projecte. El projecte que jo tinc com proposta a la candidatura és una continuació d'això: mantenir les secretaries, el consell de coordinació, el programa, amb les tasques que desenvolupem en l'àmbit municipal, en l'organitzatiu. De fet vaig escriure jo el document organitzatiu amb què es van presentar", ha dit.

   El document que va presentar Domènech incloïa que Podem participaria a tots els nivells de la confluència amb els comuns, però que no es dissoldria, per la qual cosa Durall cercarà "com encaixar la pròpia identitat de Podem, que existeix de per si mateix i al seu moment no va fer una assemblea que permetés la plena integració", amb el treball conjunt a les àrees de treball que comparteixen amb CatComú.

   Preguntat per una eventual dissolució de sigles, ha dit que ell no és "partidari de forçar sinó de naturalitzar", és a dir, respectar els temps i les formes de fer de cada partit sense imposar res afavorint en els espais la construcció d'una proposta conjunta.

1 D'OCTUBRE

   Sobre els actes d'aniversari de l'1-O, ha recordat que a Podem hi ha moltes sensibilitats i que cadascú ha de decidir la manera en què hi participa, i, com a partit, respectaran tota mobilització pacífica, democràtica i de demanda del dret a decidir.

   Podem va decidir entendre la jornada de l'1-O de 2017 com una mobilització i reconeix que aquest posicionament va generar un debat sobre si s'havia d'anar o no a votar: "En el meu cas concret, haig de dir que no em sentia interpel·lat per l'1-O, però al moment en què van començar les càrregues policials, vaig sortir de casa i em vaig quedar tot el dia al col·legi electoral".

   "Vaig fer un vot en blanc que va ser simbòlic. Possiblement em comptaran entre els 2.400.000, però va ser un vot de protesta, d'indignació, d'empipament en aquell moment. Però jo aquell dia a les 8 tenia intenció de no anar al col·legi electoral", ha dit.

   Preguntat per la projecció del partit en l'eix nacional català si l'escullen secretari, ha defensat que "una proposta del 155 no era la solució i s'ha evidenciat que tampoc ho era la via unilateral".

   "El que no podem fer és apropar-nos a un o un altre costat. No és una qüestió d'ambigüitat, sinó d'una proposta, que estic convençut que acabaran en aquest punt, que ara mateix no dóna rèdits electorals perquè la polarització i el conflicte donen més rèdit, però no podem caure en aquesta irresponsabilitat mentre pensem que divideix les classes treballadores", ha conclòs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés